Srpski filmovi u programu festivala u Geteborgu

Tanjug

24. 01. 2020. u 23:46

Filmski festival u Geteborgu, najznačajnija filmska smotra u Švedskoj, počinje večeras, a srpski film prisutan je u više selekcija i programskih celina festivala

Српски филмови у програму фестивала у Гетеборгу
Filmski festival u Geteborgu, najznačajnija filmska smotra u Švedskoj, počinje večeras, a srpski film, uključujući i srpske manjinske koprodukcije, prisutan je u više selekcija i programskih celina festivala.


Publika u Geteborgu tako će moći da pogleda novi dugometražni dokumenttarni film Mladena Kovačevića "Srećan Božić".


Ovo će, nakon svetske premijere ovog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde su unapred rasprodate ulaznice za sve projekcije, biti nordijska premijera ovog ostvarenja.


Kovačevićev novi film deo je programske celine Nordic Light.


Biće prikazan i kratkometražni animirani film "Svetlost i senke" iskusnog i cenjenog autora Rastka Ćirića, a u pitanju je adaptacija Geteovog Fausta, u kojoj glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, Đavolu prodaje svoju senku.


U programu festivala u Geteburgu naći će se i dve zapažene a skorašnje srpske manjinske koprodukcije.


Reč je o drugom dugometražnom igranom filmu rediteljke Ivane Mladenović, Ivana Grozna, nastalom u koprodukciji Rumunije i Srbije.


Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na cenjenom Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb Film Festivalu je ovenčan glavnim festivalskim odličjem.


Tu je i višestruko nagrađivano igrano-dokumentarno ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević, inače, koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Srbije.


Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.



Film se u Geteborgu prikazuje u programu Five Continents.


Sva četiri pomenuta filma nastala su uz podršku i Filmskog centra Srbije, a 43. Filmski festival u Geteborgu će ove godine trajati sve do 3. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vidovdan-Kosovka

25.01.2020. 07:18

Srbija ima svoju kulturu i tradiciju, te se polako, ali sigurno vraća na mesto koje joj pripada...