Dani Fabra u Beogradu

V. V. S.

25. 01. 2020. u 06:36

Belgijski umetnik predstaviće se izložbom, monodramom i knjigom

Дани Фабра у Београду

Jan Fabr Foto I. Marinković

POZNATI multimedijalni umetnik Jan Fabr dolazi u Beograd, a našoj publici će se predstaviti s nekoliko različitih projekata.

U Narodnom muzeju (od 21. februara do 5. aprila) biće otvorena izložba "Praznik malih prijatelja", najavljeno je i izvođenje monodrame "Noćni pisac", kao i razgovor s umetnikom povodom treće knjige "Noćnog dnevnika" (1992-1993), na Sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra.

Inače, ovaj belgijski umetnik svetskog glasa pre tri godine otvorio je 51. Bitef predstavom "Olimp: u slavu kulta tragedije" kojom je u naredna dvadeset četiri časa (bez pauze) u Sava centru držao pažnju pozorišne publike. Fabr važi za jednog od najinovativnijih i najsvestranijih stvaralaca savremene umetničke scene koji uspostavlja veze "između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti".

Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž. Da podsetimo, saradnja Jana Fabra sa Kulturnim centrom Beograda počela je 2011. godine, umetnikovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu radom I let myself drain (dwarf), instalacijom u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića, "Portret čoveka sa fesom", iz kolekcije Narodnog muzeja. A Fabr je, poklanjanjem svog rada I am a one-man movement inicirao osnivanje kolekcije "Oktobarski salon", posredno utičući i na odluke drugih umetnika da slede njegov primer.

Kustos izložbe "Praznik malih prijatelja" Joana de Vos, otkriva da se bavi temama koje su ga okupirale kao mladog vizuelnog umetnika. Jer, "proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost - krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti".

Predstava "Olimp" otvorila 51. Bitef Foto N. Fifić

PO MOTIVIMA "DNEVNIKA"

MONODRAMA "Noćni pisac" u režiji Jana Fabra (a u izvođenju Slobodana Beštića, prvaka Narodnog pozorišta), zapravo je rađena po motivima "Noćnog dnevnika". Gostovanje se realizuje na inicijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije