Kapiten srpskih vaterpolista o smeni generacija, pritisku javnosti i Tokiju: Podržite igrače koji dolaze

Đ. SAMOILOVIĆ

25. 01. 2020. u 15:53

Već osećaju dovoljno veliku odgovornost za ono što sledi. Molim vas imajte poverenja u mlade – ističe Filip Filipović

Капитен српских ватерполиста о смени генерација,  притиску јавности и Токију: Подржите играче који долазе

Filip Filipović okružen saigračima iz reprezentacije foto: N. Paraušić

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: BUDIMPEŠTA

SRBIJA ima vaterpolo budućnost i posle odlaska trofejne generacije, poručio je iz Budimpešte Filip Filipović, kapiten "delfina". Smatra da momci koji će zameniti njega, Prlainovića, braću Pijetlović i ostatak "stare garde" imaju predispozicije da na pravi način iznesu teret koji nosi kapica srpske vaterpolo reprezentacije, kao i da javnost treba da im pruži podršku.

- To što dolazi do smene generacija ne znači da dolazi do nekog straha od toga da neće biti uspeha. Ako želite nešto da insinuirate, ne vidim razlog zašto bismo o tome sada pričali - odgovorio je Filipović na pitanje o mladim igračima koji će u nekom trenutku postati oslonac nacionalnog tima.

Poželeo je da ti momci dobiju apsolutnu podršku javnosti.

- Možete i tim mladim igračima da date podršku, a možete i da im takvim pitanjima stavljate teret. Već osećaju veliku odgovornost za ono što sledi. Ovakvim pitanjima uopšte ne pomažete mladima, čak odmažete. Imajte poverenja u mlade koji dolaze. Vredni su kao i mi kad smo 2009. izašli pred samo troje novinara koji su nas ispratili u Rim. Niko ništa nije očekivao, a mi se vratili sa zlatom. Malo strpljenja i više vere u srpski vaterpolo. To zaslužujemo.

Srpski vaterpolisti, kojima je "Unika" zvanično osiguranje, žele da tačku na EP stave pobedom nad Italijom. Kapiten zna da neće faliti motiva, bez obzira na to što je takmičarski značaj minoran u odnosu na ono na šta su "Delfini" navikli.

- Kada igrate za reprezentaciju, motiv je nešto što ide uz kapicu. Koliko će ga biti? Videćemo, u odnosu na inspiraciju znamo da kod sportista nije uvek isti dan na takmičenjima. Daćemo maksimum i videćemo da li će to biti dovoljno za peto ili šesto mesto.
POSLE TOKIJA O POVLAČENjUNIJE želeo Filip da priča o mogućem opraštanju od kapice sa grbom Srbije.
- Mislim da ima vremena da pričamo o tome. Trenutno najviše razmišljam o Italijanima, pa pripreme, Olimpijske igre, i kad se one završe reći ću vam svoj stav i odluku. Molio bih vas da to poštujete, nije ovo opraštanje ili neopraštanje, fokus je na onome što nas čeka na leto.

Nijedan poraz nije dobar. Međutim, ako se zna da je oreol nepobedivosti dugo vremena stajao nad glavama srpskih vaterpolista, možda je i dobra stvar što je prizemljenje došlo na uslovno manje važnom turniru u olimpijskoj godini.

- Pobedili smo u mnogo važnih mečeva, ali zbog osvojenih medalja možda nismo na pravi način sagledali nedostatke. Možda smo bili i previše emotivni zbog uspeha, pa nismo bili iskreni sami prema sebi. U dugom periodu smo bili neprikosnoveni, ali nismo igrali savršen vaterpolo. Drugi su nas analizirali i svi žele da vas pobede, nekad u tome i uspeju. Rana eliminacija nam daje samo dodatno gradivo koje treba da pređemo kako bismo se vratili na prepoznatljivu igru. Odbrana nije zakazala protiv Španije, i to mi je izuzetno drago. Treba izvući pouke.

Nema pritiska kada su u pitanju Tokio i odbrana olimpijskog zlata.

- Sasvim je suprotno! Znalo se pre četiri godine kada smo osvojili Igre, i kad ste za novi ciklus videli gotovo neizmenjen sastav, da se opet očekuje medalja. Ovo rano ispadanje nam sklanja teret sa međunarodne vaterpolo organizacije. Poštuju nas, ali nije logično da u evropskoj federaciji nemamo predstavnika a da smo neprikosnoveni godinama. Možda ovo i nije loše, treba se pogledati u ogledalu i nastaviti dalje. Aposlutno poverenje svim saigračima, stručnom štabu, uradili smo veliki posao. Moglo je bolje, kao uvek - zaključio je Filipović.

RANĐELOVIĆ: ZNAČILO BI DA SMO ZAJEDNO
ČAK deset reprezentativaca Španije trenira i igra zajedno u Barseloneti, i na bazenu u Budimpešti često je taj podatak apostrofiran kao glavni činilac njihovog uspona. Kod nas je drugačiji slučaj, pre svega zbog lošijeg stanja u klubovima.

- Značilo bi nam da smo stalno zajedno, da se više okupljamo, što sada nije slučaj jer igramo u inostranstvu. Značilo bi nam da se vrati klupski vaterpolo kao nekad, ali sada je tako kako je - kaže Sava Ranđelović.

PERONE: SRBI SU LEGENDE
ČUVENI španski vaterpolista Felipe Perone rado je pristao na razgovor sa srpskim medijima:

- Srbi su legende. Dobili smo ih na peterce, izgubili su samo jednu utakmicu na prvenstvu. Znamo da su bolji od nas, ali to je lepota sporta, da favorit izgubi nekad. Radićemo tako da dostignemo njihov nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije