NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan"

Narodna banka Srbije je saopštila da je američka investiciona banka i finansijska institucija "J.P. Morgan" objavila da "s pozitivnim izgledima" razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u svoj indeks obveznica tržišta u razvoju "J.P. Morgan GBI-EM Index".
NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan"
Foto: 021.rs
NBS tumači da je to priznanje Srbiji za rezultate u razvoju privrede i finansijskog tržišta, kao i za stvaranje povoljnog domaćeg investicionog okruženja. "Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 
U saopštenju piše da je Tabaković rekla da je to pre samo nekoliko godina "bilo nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija".
 
U slučaju pozitivne odluke "J.P. Morgan" koju "nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni: baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu", procenila je guvernerka.
 
"J.P. Morgan" je u izveštaju konstatovala povećanje tražnje stranih investitora za hartije od vrednosti Srbije i rast likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine. Već samo stavljanje Srbije na "Index Watch Positive" je jasan signal, istakla je NBS, da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.
 
Biće razmotreno i uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks "GBI-EM Global Diversified" iste banke, koji je "reperni" (benchmark) indeks obveznica zemalja u razvoju u lokalnoj valuti.
 
Ministar finansija Srbije Siniša Mali je pozdravio najavu potencijalnog uključivanja obveznica Srbije u indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM – Global Diversified Index) američke investicione banke i finansijske institucije "J.P. Morgan". 
 
To je još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta obveznica Srbije na svetskom tržištu, ocenio je ministar u saopštenju. Istakao je da će zato "značajni internacionalni profesionalni investitori imati Srbiju na svom radaru za potencijalno ulaganje".
  • Marko

    26.01.2020 07:22
    Kupujmo svi dinarske obveznice J.P.Morgan , lakše ćemo zajahati Falcon, pa pravac svemirski turizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.