NOVI PAZAR – Zastarevaju predmeti koje Upravni sud vraća zbog nepotpune dokumentacije

NEKOLIKO disciplinskih postupaka koji su vođeni protiv tužilaca, a na osnovu odluke Državnog veća tužilaca zbog kršenja nepristrasnosti ili ponašanja koje nije dostojno funkcije, zastareli su, jer su iz predmeta pred sudom “nestali” ili su ubačeni lažni zapisnici – saznaju “Novosti”.

To znači da su tužioci, zbog “administrativne greške” ostali na svojim mestima, iako je DVT kod njih utvrdilo propuste u radu. Predsednik Disciplinske komisije Tomislav Kilibarda podneo je krivičnu prijavu protiv N. N. lica, jer je u procesu pred Upravnim sudom u Kragujevcu utvrđeno da zapisnik Disciplinske komisije u slučaju zamenika javnog tužioca u Novom Pazaru Jovana Milivojevića koji je, prema tvrdnjama DVT kriv, jer je zastarelo krivično gonjenje u čak 112 predmeta – nije potpisan! Članovi komisije tvrde da su stavili parafe na dokument, pa je Kilibarda pokrenuo postupak da se utvrdi da li je neko podmetnuo lažni papir.

– Bilo ko može da snosi odgovornost za nestanak pravog zapisnika, od administrativaca suda i DVT, do sudije, zapisničara, ljudi iz DVT koji rade na ekspediciji. Sud će utvrditi ko stoji iza svega – kaže sagovornik “Novosti”.

U presudi Upravnog suda, u koju smo imali uvid, navodi se da “zapisnik nije potpisao nijedan od članova komisije, što je od uticaja na rešenje upravnog spora”. Zato se predmet vraća na ponovno odlučivanje, a u ovom administrativnoj igrariji – slučaj zastari!

Sličan scenario dogodio se u slučaju Edisa Arifovića, zamenika javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, protiv kojeg je pred DVT pokrenut disciplinski postupak, jer je, kako tvrde u DVT, na višeg javnog tužioca Milenu Mrvić vikao, psovao je, udarao o sto, rekao joj da je “za njega mrtva” i da “bi je išutirao da je muško”.

Jedan od spornih slučajeva vodi se u Upravnom sudu u Kragujevcu

Na osnovu njegove žalbe na odluku DVT da je prekršio obavezu pravilnog postupanja prema kolegi, vođen je proces pred Upravnim sudom u Kragujevcu, pa je utvrđeno da ne postoji zapisnik većanja DVT, pa se predmet vraća na ponovno odlučivanje. I u ovom slučaju očigledno će doći do obustave disciplinskog postupka pred DVT, uzimajući u obzir da je presuda Upravnog suda dostavljena DVT-u nakon što je nastupila zastarelost disciplinskog procesuiranja.

Inače, prema podacima sa sajta Državnog veća tužilaca, tokom 2017. godine podnete su disciplinske prijave protiv 208 nosilaca javnotužilačke funkcije i 38 drugih osoba. Podnosioci prijava su u prvom redu građani, koji su uglavnom podnosili prijave usled nezadovoljstva javnotužilačkom odlukom. U samo tri slučaja, tužioci su se žalili na svoje zamenike, a u jednom je ministar pravde podneo prijavu protiv jednog javnog tužioca, dok je 106 predmeta odbačeno zbog neosnovanosti.

I MINISTARKA PRESAVILA TABAK

MINISTARKA Nela Kuburović, koja je takođe član DVT, podnela je prijavu protiv jednog tužioca zbog utvrđenih zloupotreba i trošenja budžetskih sredstava. Tužilac je podneo žalbu, a Kuburovićeva se kao zainteresovana strana izuzela iz postupka zbog načela nepristrasnosti. Postupak je pokrenut i protiv člana DVT Stanislava Dukića zbog navoda da je na njegovom 50. rođendanu bilo gostiju iz kriminalnog miljea.


novosti.rs