27. januar  2020. 09.08  →  13.01 | Izvor: RTS, Tanjug

Kirjos namučio Nadala, poznati svi parovi četvrtfinala

MELBURN -

Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u četvrtfinale Australijan opena pobedom nad Nikom Kirjosom. Nadal je u derbiju ove runde, meču koji su svi očekivali, slavio rezultatom 6:3, 3:6, 7:6 (8-6), 7:6 (7-4).

"Bik sa Majorke" je opravdao ulogu favorita i jedino što je Australijanac uspeo jeste da "otkine" jedan set.

nadal67

Nadal je iskoristio i napravio brejk na startu, to mu je donelo prvi set, da bi Nik uzvratio u drugom. Najveću priliku momak iz Kanbere propustio je u taj-brejku trećeg seta.

Na 5:5 u dodatnom gemu je pokušao da odservira drugi servis brzinom većom od 200 kilometara na čast, napravio je dvostruku grešku, ali je Rafa uzvratio isto. Ipak, Kirjos to nije iskoristio i najbolji teniser planete je tada prelomio pitanje pobednika.

Kirjos je uspeo da u završnici zakomplikuje meč, vrati brejk zaostatka i dođe na korak do izjednačenja, ali ga je loš izbor udaraca koštao po ko zna koji put u karijeri.

Bio je ovo deveti međusobni duel dvojice igrača, a Španac je konačno uspešniji i sada vodi 5-4 u pobedama. Prethodno je dobio i dramatičan okršaj na Vimbldonu prošle godine.

Sada su poznati svi četvrtfinalni parovi, pored Nadala i Tima, sastaju seNovak Đoković – Miloš Raonić, Rodžer Federer – Tenis Sandgren iAleksander Zverev – Stan Vavrinka.

Australijan open igra se za nagradni fond od 71 milion australijskih dolara, a titulu brani upravo Đoković.

Kirjos na teren izašao u Brajantovom dresu

Nik Kirjos odao je počast tragično nastradalom bivšem košarkašu Kobiju Brajantu tako što je uoči meča protiv Rafaela Nadala na teren izašao u dresu legende LA Lejkersa.

Kirjos je uoči duela osmine finala Australijan opena nosio žuti dres Lejkersa sa brojem osam, koji je uz broj 24 Brajant nosio tokom fantastične karijere.

Brajant je nastradao juče u helikopterskoj nesreći, a poginula je i njegova 13-godišnja ćerka i još sedam osoba.

Vavrinka u četvrtfinalu

Švajcarski teniser Stan Vavrinka napravio je iznenađenje i u četvrtom kolu eliminisao ruskog igrača Danila Medvedeva. Vavrinka je još jednom potvrdio koliko voli da igra na Australijan openu i posle pet setovao savladao četvrtog igrača sveta – 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (7-2), 6:2.

Vavrinka je gubio 1-2 u setovima, ali je uspeo da preokrene i potpuno zasluženo dođe do četvrtfinala na prvom grend slemu sezone.

Iako se činilo da Medvedev ima šansu da dođe do projektovanog polufinala sa Rafaelom Nadalom, tako nije mislio momak iz Lozane. Stan je u odlučujućim momentima igrao agresivnije, koncentrisanije i hrabrije.

U prvom meču dana Dominik Tim, peti nosilac u Melburnu, preslišao je Gaela Monfisa, rezultatom 6:2, 6:4, 6:4, posle nešto manje od dva sata tenisa.

Tim je potpuno dominirao tokom celog meča na servisu i protivniku nije dopustio nijednu brejk priliku.

U prvom setu je napravio dva brejka, u drugom i trećem "samo" po jedan, ali vredi istaći da je propustio da iskoristi čak 10 od 14 brejk prilika.

Austrijanca sada očekuje sigurno teži duel od ovog, pošto u četvrtfinalu ide na pobednika iz okršaja Rafaela Nadala i Nika Kirjosa.

Zverevov najbolji rezultat na Australijan openu

Nemački teniser Aleksander Zverev ostvario je najbolji uspeh na Australijan opena plasmanom u četvrtfinale. Zverev je u četvrtoj rundi eliminisao Andreja Rubljova, rezultatom 6:4, 6:4, 6:4.

Trenutno sedmi igrač na ATP rang-listi je nastavio da podiže formu i igra nekarakteristično zrelo na prvom grend slemu sezone.

Prekinuo je seriju od 12 uzastopnih pobeda Rubljova, tako što je u svakom od setova pravio po jedan brejk.

To mu je bilo dovoljno da na kraju završi posao za manje od 100 minuta igre.

Zverev će se u četvrtfinalu sastati sa Stanom Vavrinkom.

Tagovi
Srodne vesti