Vesti

0

Ambasada Izraela i Nemačke pomoći će otvaranje Memorijalnog centra Staro sajmište

Autor: AP

Izvor: Beta

Ambasada Izraela i Nemačke pomoći će otvaranje Memorijalnog centra Staro sajmište

Izvor: Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić

Alona Fišer Kam je gostujući na RTS-u rekla da je sve manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust, zbog čega je posebno važno da postoje memorijalni centri u kojima će se čuvati sećanje na tu tragediju.

"Širenje poruke o Holokaustu nije samo briga Izraela, to je nešto globalnije i moramo poslati vrlo jasnu poruku. Ovo je četvrta godina zaredom da sarađujemo sa RTS-om prikazujući dokumentaciju o Holokaustu, po prvi put nam se pridružila u tome i nemačka ambasada, a ove godine će biti prikazan film koji govori o zatvorenicima koji su preživeli koncentracioni logor i ponovo se vratili na mesto gde su preživeli te strahote", kazala je Fišer Kam.

Ona je rekla da je sve manje ljudi koji su preživeli Holokaust, da ih u Izraelu sada ima manje od 2.000, kao i da treba imati u vidu da za desetak godina više neće biti nijednog čoveka da priča o tome, zbog čega je važno da oni dobiju priliku da svoju priču ispričaju kao direktni svedoci.

"Postoje i pravednici među narodima, to su one porodice ili lica koji su skrivali Jevreje (tokom Drugog svetskog rata). To mi je dalo ideju da sledeće godine posvetimo jedan film njima. Jevreji su bili progonjeni zato što su Jevreji, oni nisu imali izbor, oni što su skrivali Jevreje mogli su da donesu drugačiju odluku, oni su imali izbor. Rizikujući svoje živote učinili su ono što pojedinci obično ne rade. To je bila ispravna stvar sa moralnog stanovnista ali ne samo moralnog", rekla je Fišer Kam.

Ona je rekla da je prošle godine načinjen važan korak što se tiče Memorijalnog centra Staro sajmište, ali da ambasada Izraela ne čeka da taj kompleks bude izgrađen već i organizuje izložbe o mladim Jevrejima koji su ubijeni na logoru Staro sajmište, koje mogu da pogledaju mladi u Srbiji.

Nemački ambasador Tomas Šib je rekao da Nemačka posvećuje veliku pažnju borbi protiv antisemitizma i poricanja holokausta, kao i da je u nemačkim srednjim školama obavezno učenje o holokaustu i tom periodu nemačke istorije.

"Prošlog četvrtka je u Memorijalnom centru Jad Vašem (u Izraelu) po prvi put govorio predsednik Nemačke Frank Valter štajnmajer, on je između ostalog govorio i o pomirenju i rekao je da sećanje ne sme biti prekinuto. U nemačkim školama obavezno je učenje o holokaustu. Svesni smo činjenice da je potrebno da se učini i više jer je u poslednje vreme došlo do nekih događaja, ne samo u Nemačkoj, gde ponovo imamo govor mržnje i poricanje holokausta. To je i dalje prisutno, moramo da se više potrudimo", kazao je Šib.

Ambasador Šib je rekao da će zbog svega toga Nemačka iskoristiti sav svoj uticaj da poboljša saradnju na evropskom nivou i da se koncentriše na mere protiv poricanja holokausta i revizije istorije, kao i protiv govora mržnje na internetu i van njega.

"Nemački učenici imaju priliku da posete mesta na kojima se čuva sećanje na holokaust. Posebno je potrebno obrazovati mlade ljude o Holokaustu i odgovornosti Nemačke za to. Po sopstvenoj deci znam da kada su upoznali ljude koji su preživeli strahote holokausta i došli u školu da ispričaju svoju pricu, to je ostavilo ogroman utisak na njih", kazao je Šib.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR