Ekonomija

0

Mihajlović: Predlozi zakona za bržu realizaciju infrastrukturnih projekata

Autor: AP

Izvor: Beta

Mihajlović: Predlozi zakona za bržu realizaciju infrastrukturnih projekata

Izvor: Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić

"Pred narodnim poslanicima branimo 13 predloga zakona i odluka, koje su važne za bržu realizaciju infrastrukturnih projekata. Očekujem ozbiljnu raspravu, ima dosta podnetih amandmana i nadam se da će zakoni koji budu usvojeni biti još kvalitetniji posle rasprave u parlamentu", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Skupštini pre početka zasedanja.

Govoreći o Predlogu zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju, ona je je rekla da Ministarstvo ima puno iskustva u realizaciji velikih projekata i da je u prethodnom periodu bilo puno problema u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa.

"Zbog toga su često morale da se menjaju i građevinske dozvole, za šta je potrebno dosta vremena i to je razlog zašto smo predložili poseban zakon koji će to urediti, kako bismo ubrzali realizaciju projekata", rekla je Mihajlović i podsetila da je Ministarstvo za 2020. godinu planiralo otpočinjanje realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, vrednih oko pet milijardi evra.

Upitana za novine u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, ministarka je rekla da će se usvajanjem tih izmena domaći propisi dodatno uskladiti sa regulativom Evropske unije, kao i proces izdavanja građevinskih dozvola.

"U delu izdavanja licenci za inženjere imaćemo jednostavniji postupak, ali će i inženjeri imati obavezu da njihovo stručno usavršavanje bude kontinuirano, jer građevinska struka stalno napreduje", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da su, pored zakona iz oblasti građevinarstva, na dnevnom redu i zakoni iz oblasti drumskog, vazdušnog i vodnog saobraćaja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR