Достојно обележавање вечне успомене великог имена и дела Светог Саве 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Достојно обележавање вечне успомене великог имена и дела Светог Саве
Trenutno na sajtu: 549       |       Podeli:
27.01.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Све школе на подручју града Краљева пригодним програмима
Фото: ГЗС/Миланко Даниловић

обележавају школску славу и Дан Светог Саве, највећег српског просветитеља и првог архиепископа. Светосавска академија под називом  „Путевима Светога Саве” ,која је одржана у препуној сали Краљевачког позоришта, представљала је централну манифестацију овогодишњих светосавских свечаности.Светосавском химном догађај је отворио хор ОШ „Вук Караџић”, заједно са ученицима Економско-трговинске школе .

Руководилац Школске управе Бојана Маринковић у поздравној речи поручила је  да помињање имена и дела Светог Саве показује начин поштовања традиције, идентитета и суштине.

„Свети Сава је написао својим животом књигу непролазне вредности, словима која зраче у свим временима и на сваком месту.Ми имамо привилегију што живимо у „дворишту”  Савиних задужбина-манастира Жиче, али можемо рећи да је цела Србија велика задужбина Светог Саве,заштитника школе и звезде водиље кроз векове”, рекла је Маринковић.

Светосавску беседу говорила је Наталија Војиновић, студенткиња прве године књижевности у Новом Саду, до прошле године ученица Економско-трговинске школе у Краљеву.

„Хајде да радимо пожртвовано и вредно са пуно љубави,све оно у чему смо добри, али да ни на тренутак не помислимо да смо учинили све што смо могли и да не можемо бити бољи него што смо данас”, казала је Наталија.

На Академији су додељене Светосавске повеље. Актив директора основних и средњих школа  је донео одлуку да за изузетан допринос развоју образовања и велику помоћ у реализацији пројеката инфраструктурног опремања краљевачких школа повеље додели: градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу, посебном саветнику министра просвете др Александру Пајићу и министру просвете Младену Шарчевићу, у чије је име признање преузео његов саветник.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић подсетио је да разни светосавски догађаји у Краљеву трају девет дана и да све основне и средње школе обележавају успомену на Светог Саву сабирајући оно што је постигнуто између два празника.

„Мислим да имамо чиме да се похвалимо.Реконструисане су фасаде Гимназије и Економско-трговинске школе, а тај пројекат Министарство просвете помогло је са 7,5 милиона динара. Завршили смо реконструкцију Електросаобраћајне  техничке школе уз помоћ Министарства енергетике.Завршили смо још неколико пројеката у школама, како у граду тако и на селу. Ускоро почињемо изградњу нове школе „Свети Сава”, која ће коштати 395 милиона динара”, рекао је градоначелник Терзић.

После Академије уприличен је традиционални Светосавски бал у хотелу ,,Турист“.

 

ГЗС/Миланко Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Obelezavanje vecna uspomena sveti sava kraljevo predrag terzic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.209.636 посета
Тренутно на сајту: 550 посетилац(a)