Kaspersky je pomogla korisnicima da ostanu bezbedni onlajn nakon što je 85% njih otkrilo da su im i-mejl adrese postale javne

Za Međunarodni dan zaštite podataka, stručnjaci kompanije Kaspersky pozabavili su se tipičnim rizicima privatnosti i sajber pretnjama s kojima se suočavaju korisnici njihovih proizvoda. Zapravo, 85% korisnika rešenja Kaspersky Security Cloud širom sveta iskoristilo je funkciju „Account Check“ na mobilnim uređajima i otkrilo da su njihove i-mejl adrese dospele u javni domen zbog kršenja privatnosti podataka i drugih nedavnih incidenata u vezi sa privatnošću. Ipak, ovo nije znak za paniku jer sajberbezbednosni proizvodi mogu pomoći korisnicima da zaštite svoje digitalne podatke.

Savremene tehnologije su nam pružile širok spektar prednosti – od video striminga i fleksibilnog rada do povezivanja na aplikacijama za upoznavanje. Usluge poput Facebook-a, Tinder-a, pa čak i Netflix- a od korisnika zahtevaju ostavljanje određenih ličnih podataka, a procenjuje se da će ove godine ukupna količina podataka korišćenih onlajn dostići 44 zetabajta. Kako bi nastavili da koriste takve usluge, važno je da korisnici shvate potencijalne rizike koji utiču na njihovu ličnu privatnost i uzmu u obzir dodatne nivoe zaštite kako bi je održali. Na primer, jedna od najčešće korišćenih tehnika – fišing – često vreba ljude koji prave nenamerne greške i iskorišćava ljudske emocije. Specijalni izveštaj kompanije Kaspersky za Međunarodni dan zaštite privatnosti 2020. pokazuje da su tehnologije protiv fišinga sprečile bar jedan napad na 15% računara korisnika Kaspersky proizvoda.