Palilulska pijaca
Grad Beograd
Palilulska pijaca

Grad Beograd

Palilulska pijaca, Foto: Grad Beograd

Na kvantaškoj pijaci u Beogradu pored slabe ponude voća došlo je i do rasta pojedinih cena. Skuplji su bili ananas, grožđe belo, grožđe crno, lešnik, mandarina. Niža je bila cena kivija i pomorandže u odnosu na prethodni period.

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je zabeležen rast cene kruške u odnosu na proteklu nedelju.

Hladno vreme u Pančevu je takođe razlog slabe ponude i prodaje voća. Evidentiran je rast cena mandarine. Jeftiniji su za razliku od njih bili ananas, banana, grejpfrut.

Na zelenoj pijaci u Loznici ponuda voća, pre svega jabuke, citrusa i ostalog južnog voća bila je na zavidnom nivou. Rast cena evidentiran je kod pojedinih sorti jabuke, madarine. Jeftinija je bila pomorandža.

Što se tiče zelene pijace u Leskovcu došlo je do rasta cene kivia i pada cena banane i mandarine.

Slaba ponuda voća na zelenoj pijaci u Novom Sadu uslovila je rast cena ananasa, dunje, grejpfruta, mandarine, pomorandže.

Na pijačnim tezgama u Čačku su nazastupljenije bile jabuke, južno i sušeno voće.

Zelena pijaca u Vranju bila je dobro snabdevena jabukom, mandarinom, pomorandžom, bananom. Evidentiran je rast cena kivia, a jeftinija je bila dunja.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na prethodni period, a cena je bila 290 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, koje su se mogle pazariti po 140 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen je rast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, a cena je iznosila 250 din/kg. Viša je, takođe, bila cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 170 din/kg.

Na području braničevskog regiona otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša i u klanicama, a cena je iznosila 220 din/kg.

U klanicama na području Šapca zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, a otkupljivale su se po ceni 170 din/kg. Na pijaci žive stoke u Šabcu, takođe, je došlo do rasta cene iste kategorije svinja.

Klaničari sa područja Loznice po nižim su otkupnim cenama otkupljivali prasad telesne mase do 15 kilograma, odnosno za iznos od 300 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period, a cena je iznosila 155 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu mogli su se pazariti prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma po ceni od 240 din/kg i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma po ceni od 150 din/kg.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U Šapcu je zabeležen rast cene jagnjadi, a najčešće su se mogla pazariti po ceni pd 290 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu, cena jagnjadi bila je viša i mogla su se pazariti po ceni od 300 din/kg.

U klanicama u Nišu su cene bile više za jagnjad i ovaca, jagnjad su se otkupljivala po 280 din/kg, a ovce po 145 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Vranju zabeležen je rast prodajne cene jaradi u odnosu na prethodni period. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 240 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Užicu jagnjad su bila jeftinija, a najčešće su se mogli pazariti za 310 din/kg.

Za razliku od njih, u klanicama na području zlatiborskog regiona otkupna cena ovaca bila je viša i iznosila je 150 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu, došlo je do pada cena dviski na dominantnih 150 din/kg i ovnova za priplod na 35.000 dinara po grlu. Za prodaju je dovezeno po petnaestak grla od obe kategorije.

U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena dviski.