Гаши: Харадинај у Хагу био као окривљен,Тачи ће бити позван

ПРИШТИНА:  Приштински адвокат Том Гаши тврди да је Рамуш Харадинај у јулу прошле године у Хаг позван као окривљени, као и да очекује да ће убрзо бити подигнуте прве оптужнице.
ovk Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Гаши наводи да се већина позваних из бивше ОВК на првом саслушању бранила ћутањем и верује да ће казне, када стигну пресуде, бити драстичне, без обзира на актуелне положаје и функције које заузимају будући оптуженици.

"Више од стотину бивших припадника ОВК позвано је пред Специјани суд у Хагу у својштву осумњичених. Има више од 850 сведока, који су фактички сведочили, а већина њих је из Србије. Оволики број позваних у својству осумњичених и у својству сведока указује да је сада време за подизање оптужница. Ипак, нико не може тачно да каже датум, недељу или месец у току ове године, али мислим да неће проћи пуно времена до објављивања првих оптужница", каже Гаши.

Овај адвокат наводи за Косово онлајн да сви који су позвани у Хаг знају да ли су окривљени или сведоци, јер пре давања изјаве пред Специјалним тужилаштвом морају да буду упознати у ком својству су позвани.

"Ако је неко позван у својству окривљеног, он може да да изјаву, али и не мора, може да се брани ћутањем. Тако се и косовски премијер Рамуш Харадинај бранио у Хагу, он није дао изјаву пред Специјалним тужилаштвом", подсећа Гаши.

Он тврди да су запрећене казне драстичне, све су предвиђене затвором, а максимална казна је доживотна.

На питање да ли ће Хашим Тачи, који се у извештају Дика Мартија директно доводи у везу са злочинима којима се бави Специјални суд, бити позван, Гаши каже да државне функције, садашње или у прошлости, немају никакве везе са Специјаним судом и да "свако може бити позван".

"Имајући у виду да се у извештају Дика Мартија име Хашима Тачија спомиње између 15 и 17 пута, мислим да ће он бити позван, у функцији осумњиченог или сведока, а није искључено и да је већ позван до сада", сматра Гаши.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести