Trifunović: Protesti se vraćaju u ruke građana 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

To ne treba da budu „nečiji“ protesti i nisu ničija „prćija“, do protesti građana, ali, opozicija, svakako, treba da ih organizuje, i ne bi trebalo, kao dosad, da se skriva u četvrtom planu, kao da nema veze sa njima.

To je licemerno koliko i glupo, kaže za Danas Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, komentarišući jučerašnje saopštenje Saveza za Srbiju da će u subotu biti organizovana protestna šetnja do Radio televizije Srbije, nakon skupa u Kombank dvorani.

Takva najava usledila je dan nakon što je udruženje „Jedan od pet miliona“ objavilo da izlazi na izbore i da se povlači iz organizovanja subotnjih demonstracija.

Naš sagovornik smatra da bi „opozicija trebalo da ima svoj udeo u odgovornosti organizovanja protesta, kao i dosad, jer u jednom trenutku će morati ionako da preuzme odgovornost kada dođu izbori za koje se borimo“.

– Dotad, kao i dosad, to moraju biti protesti građana Srbije koji jasno i glasno izražavaju šta misle o diktaturi u kojoj žive, ukazuje Trifunović.

Predsednik PSG je putem Tvitera prekjuče poručio povodom najave udruženja „1 od 5 miliona“ da obustavlja proteste: „Što se mene tiče, ovo mi je samo dodatna motivacija da se vratim u protest kome sam upravo davao šestomesečni pomen.“

„Ne zaboravite: ovo je građanski skup. Sad kad su se autovali oni koji su ga em prisvojili, em loše vodili, on se vraća u ruke svojih vlasnika. Građana“, ocenio je Sergej Trifunović.

Šta piše u deklaracije o bojkotu izbora

Beograd – Srpska opozicija u skladu sa Sporazumom sa narodom i mi koji smo doneli odluku o bojkotu lažnih izbora objavljujemo Deklaraciju kojom se obavezujemo da ćemo svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, navodi se u dokumentu Saveza za Srbiju, dostavljenom političkim organizacijama koje su najavile da će bojkotovati izbore. O navedenom predlogu Deklaracije, u koji je naš list imao uvid, biće raspravljano na skupu opozicije u subotu 1. februara u Kombank dvorani, čime se započinje druga faza „bojkot kampanje“.

U dokumentu se dalje navodi da „ćemo takvu vlast smatrati nelegitimnom i protiv nje ćemo se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti“. Takođe, napominje se da „ćemo nastaviti borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legalnim sredstvima, sa ciljem demokratizacije Republike Srbije“.

Šesta, poslednja tačka, odnosi se na neophodnost nastavka dijaloga sa EU o izbornim uslovima. Kako se navodi:“Nastavićemo razgovore sa predstavnicima Evropske unije i drugih zemalja i organizacija koje podržavaju demokratske vrednosti, slobodu medija i slobodne medije“.

Izvori Danasa nezvanično tvrde da se „ne očekuju značajnije izmene u predloženom tekstu“, kao i da će Deklaracija najverovatnije biti usvajana aklamacijom (odobravanjem), što znači da neće biti „pojedinačnog potpisivanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari