Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Britanski ambasador objasnio kako će Bregzit uticati na BiH

Britanski ambasador objasnio kako će Bregzit uticati na BiH

Britanski ambasador u BiH Mat Fild u svom novom blogu piše o predstojećem Bregzitu i kako će ovo uticati na bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

Fild piše kako je Bregzit demokratska i istorijska odluka te da je razumljivo da se postavlja pitanje šta to znači za ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, zemlji koja radi na pridruživanju toj organizaciji, kao i šta to znači u širem kontekstu.

– U oba slučaja, znači da ćete videti više, a ne manje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva. Dve godine nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, 2018. godine, tadašnja premijerka Tereza Mej bila domaćin liderima iz celog Zapadnog Balkana na samitu u Londonu održanom u sklopu Berlinskog procesa. Ona je tada najavila udvostručenje bilateralne podrške Ujedinjenog Kraljevstva celom regionu, sa 40 na 80 miliona funti, kao i povećanje broja uposlenika koji će u našim ambasadama raditi na političkim i sigurnosnim pitanjima – navodi on.

Ova povećanja, koja će se u potpunosti materijalizovati u ovoj godini, nastavlja ambasador,su našoj ambasadi u BiH omogućila da bude aktivnija, prisutnija i, nadam se, da postigne više rezultata.

– U vremenu pred nama, Ujedinjeno Kraljevstvo će raditi sa EU na dogovaranju sledećeg koraka u našim odnosima, po brojnim ekonomskim, bezbednosnim, okolišnim i drugim pitanjima u koja smo danas uključeni. Mi izlazimo iz Evropske unije, ne iz Evrope, i ostaćemo aktivni u odnosima u okruženju. Naš premijer je obećao da ćemo biti najjači evropski sused i saveznik. Svedočićete nastavku uske saradnje sa EU na partnerskoj osnovi, jer su naši interesi, istorija i ciljevi vrlo slični – poručio je Fild, prenosi Klix.