СМС и ЛСВ осудиле напад на хрватско Друштво у Сланкамену

БЕОГРАД:  Странка модерне Србије (СМС) и Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) осудиле су напад на просторије општинског огранка Хрватског културно-просветног друштва "Стјепан Радић" који се догодио у војвођанском месту Сланкамен.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

СМС је осим починилаца као директно одговорну означила и власт због "недовољног рада на спречавању оваквих појава".

Како су навели из ове странке, употреба српских симбола у актима насиља према националним мањинама је срамоћење слободарске демократске традиције српског народа који је кроз своју историју велике жртве дао за идеју слоге свих народа на Западном Балкану и за мир у Европи.

"Национализам Србију разара већ три деценије и време је да се у Србији грађанске проевропске снаге сложно томе успротиве", стоји у саопштењу.Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) је затражила хитну реакцију надлежних органа и кажњавање починилаца.

Лигаши напомињу да је Војводина увек била оаза заједничког живота без обзира на њихову националну, верску или завичајну припадност.

"Очито је да је идеологија националне мржње, која је на нашим просторима доминирала деведесетих година, поново оснажена и да узима замах", каже се у саопштењу ЛСВ-а које је потписао портпарол ове странке Александар Мартон.

У нападу, који се догодио у ноћи између 3. и 4. фебруара, оштећене су просторије друштва "Стјепан Радић" и на њима исписана четири српска оцила.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести