Niška banja tresla Kalkutu: Indijci uživali i uz taktove “Moravca“, Igrale se delije, Oj, golube

B. CARANOVIĆ

05. 02. 2020. u 08:22

Mladi muzičari iz Srbije predstavili bogatstvo tradicionalne srpske narodne pesme publici u dalekoj Indiji

Нишка бања тресла Калкуту: Индијци уживали и уз тактове “Mоравца“, Играле се делије, Ој, голубе

Sa domaćinima iz organizacije “Birla grupa“

Naši umetnici, izvođači tradicionalne srpske muzike - Sandra Milošević, Danijela Veselinović, Neda Nikolić i Aleksandar Petrović održali su niz koncerata u Indiji i oduševili tamošnju publiku! Kako ovi virtuozi na harmonici, trubi, fruli i perkusijama kažu, nastupi u Kalkuti bili su ispraćeni ovacijama, aplauzima, a svaki put gotovo cela sala igrala je srpsko kolo!

Tri gracije odlučile su da spoje nespojive instrumente - harmoniku, trubu i frulu, pridruže im Aleksandrove perkusije i izazovu pravu buru na gostovanju u Indiji. Na poziv indijske organizacije "Birla grupa" koja okuplja nekoliko kulturnih institucija, ukazala im se prilika da prezentuju srpsku muzičku baštinu ovom narodu.

- Trudimo se da prikažemo svetu koliko je srpska muzika stilski bogata i to je naša misija - kaže Sandra. - Od severa do juga, Srbiju krase različiti ritmovi, harmonije i ukrasi, i to je nešto što je uvek interesantno strancima. Često u naš program ubacimo i neku svetsku numeru koja zvuči zanimljivo jer je izvodimo u drugačijem aranžmanu. Osim toga, sviramo instrumente koji se retko spajaju.

Pročitajte još - Trube "zaustavile" voz

Muzički opus ove četvorke izuzetno je širok. Na njihovom repertoaru može se čuti pre svega naša narodna muzika, ali i balkanska i svetska. Tako je indijska publika uživala uz taktove "Moravca", "Igrale se delije", "Oj, golube", "Niška banja", "Stara Vlajna", ali i "Bela ćao", "Marija meta kitrina", "Tekila"... Posebno su im se dopali naše kolo miločajka, ali i numere "Hava Nagila" i "Kaljinka" koje su izvodili zajedno sa grupom, "Duo Moderato i Shake&Spear", koja je bila deo gostujućeg muzičkog programa.

Dočekani ovacijama i aplauzima Foto Privatna arhiva

- Nije poznato da je neki muzički sastav iz Srbije gostovao u Indiji, bar kada je reč o našoj nacionalnoj muzici - kaže Neda. - Koncerti u poznatoj koncertnoj sali "Sangit Kala Mandir" u Kalkuti bili su vrlo posećeni. Sala koja prima oko 1.000 posetilaca, bila je krcata svaki put kada smo nastupali. Održali smo nastup i u "Kalkuta klubu" u okviru internacionalne večeri i tamo je bilo više od 2.000 posetilaca. Prezadovoljni smo kako su Indijci reagovali na naš program. Iskreno nismo očekivali toliko interesovanje, jer se njihova muzika mnogo razlikuje od naše. A, u stvari, bili su oduševljeni. Prilazili su da se slikaju sa nama i hvalili program.

Aleksandar Petrović, jedini muškarac u ovom sastavu, u šali priča da je morao da štiti ove lepe dame jer su i na ulici svi želeli da se slikaju sa njima. Kako kaže, nije bilo lako odbraniti ih od obožavalaca i naglašava da su u Indiji imali tretman kakav imaju najpoznatije svetske zvezde.

CELA SALA U KOLU

DOŽIVELI smo mnogo divnih trenutaka na koncertima, a poseban je bio na kraju programa kada smo počeli da sviramo kolo, a pola sale ustalo da igra - priča Sandra. - Iako nisu znali korake, ritam ih je poneo. Ta atmosfera ne može da se prenese rečima. Publika je znala iz koje zemlje dolazimo, ali baš ništa o Srbiji nisu znali osim za Novaka Đokovića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pharat Mata

05.02.2020. 09:40

"bas ništa nisu znali o Srbiji". To je cena izbora koji smo napravili odlukom da mladi iz Srbije promovisu tradiciju Srbije kao da ona nije i deo bivše Jugoslavije za koju su svi znali. Mladi danas nemaju vaspitanjem usadjen pojam kontinuiteta istorije i vezu Srbije sa identitetom nesvrstane socijalističke Jugoslavije pa ne umeju da objasne Indijcima da je to zemlja naslednik SFRJ. Kao sto ime teniskog broja 1 stranci vezuju za Srbiju tako su ime TiTo nekada u Indiji vezivali za Jugoslaviju.

Синај

07.02.2020. 04:04

Само поносно реци Србин из Србије ма где си н планети.