Najnovije vesti
Vesti Politika
Kurti: Carinske stope ću zameniti recipročnim merama

Kurti: Carinske stope ću zameniti recipročnim merama

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će vlada preispitati sve odluke koje je njegov prethodnik Ramuš Haradinaj doneo posle podnošenja ostavke 19. jula prošle godine i da će carinske stope koje je donela prethodna Vlada zameniti merama reciprociteta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

"Sve odluke donesene posle 19. jula 2019. biće preispitane jer je imenovanjem nove vlade počelo novo poglavlje na Kosovu koje podrazumeva institucionalnu i pravnu odgovornost s jedne strane, te moralnu i političku odgovornost s druge strane", izjavio je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom Euleksa Natalijom Apostolovom.

Ponavljajući reči iz ekspozea o zadacima njegovog kabineta "da će biti premijer svim građanima Kosova", on je rekao da želi da uspostavi punu saradnju sa drugim političkim subjektima i da se nada da u njegovom kabinetu neće biti podela na ministre "Samoopredjeljenja" i ministre Demokratskog saveza Kosova.

Pročitajte još

Govoreći o carinskim stopama koje je na robu iz centralne Srbije i BiH uvela Vlada Ramuša Haradinaja, on je naveo da će te carinske stope biti zamenjene recipročnim merama.

"Nikada ne stavljamo Srbiju i BiH u istu rečenicu iz istorijskih i trenutnih razloga. Kao nova vlada imaćemo politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet sa Srbijom u zamenu za stoprocentne carinske stope", rekao je Kurti, ističući da će princip reciprociteta biti princip njegovog rada.

Apostolova je odbila da komentariše reciprocitet, ali je rekla da je EU bila jasna u zahtevu za ukidanje poreza i da je zainteresovana za ponovno pokretanje dijaloga između Prištine i Beograda.

Predsednik Skupštine samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će se njen rad takođe zasnivati na merama koje podrazumevaju reciprocitet sa Srbijom.

"To je novi premijer jasno rekao iznoseći svoj ekspoze 3. februara", dodala je ona