Hrvatska vrlo NEOZBILJNA što se tiče korona virusa: Kineze niko ne pregleda, a na granici je nastalo OPSADNO stanje

Novosti online

05. 02. 2020. u 20:52

Pre dva dana u autobusu na liniji Zadar-Dubrovnik među putnicima su bile i dve devojke iz kineskog grada Šangaja

Хрватска врло НЕОЗБИЉНА што се тиче корона вируса: Кинезе нико не прегледа, а на граници је настало ОПСАДНО стање

AP Photo/Vincent Yu

PRE dva dana u autobusu na liniji Zadar-Dubrovnik među putnicima su bile i dve devojke iz kineskog grada Šangaja. Kad su stigli na granični prelaz Klek, policajci su im tražili dokumenta da su prošle zdravstveni pregled. Kako ga nisu imale, nastao je problem, javili su čitaoci hrvatskom portalu Indeks a koji su se vozili u istom busu.

"Čekali smo tri sata, a u međuvremenu je došao bus krcat Kinezima"

"Potom je pozvan lekar iz Ploča, udaljenih oko 20 minuta vožnje od Kleka. Ali čekali smo ukupno tri sata da nas puste. U međuvremenu je došao i bus Promet Makarska koji je bio krcat Kinezima. Ni oni nisu imali dokumente da su prošli zdravstveni pregled. Tad je nastalo skoro opsadno stanje. Niko nije imao dokumenta, doktora nije bilo, policajci su postali nervozni, a putnici gladni", ispričala je čitateljka koja se zadesila u istom autobusu.

"Devojke iz Šangaja su plakale i izvinjavale se ostalim putnicima"

Navodi kako ih je potom hranom spasio brat jedne putnice koji je svima doneo pice. Istovremeno su, kaže, devojke iz Šangaja celo vreme plakale i izvinjavale se ostalim putnicima.

"Kad je doktor napokon stigao, prvo je pregovarao nešto s policijom, a potom je u bus ušao policajac koji je devojkama dao da popune i potpišu neke papire. Uzeo je njihove brojeve mobilnog telefona i rekao im da će ih doktor zvati idućeg dana da dogovore pregled i da možemo nastaviti put za Dubrovnik", rekla nam je.

Navodi kako lekar nije ni video ni pregledao devojke.

"Inače, te devojke su sletele u Zagreb gde su bile dva dana, potom su bile po dva dana u Zadru pa u Splitu i onde su se ukrcale u bus. Sve je bilo u redu do granice, policajac je bio kulturan i sve, ali smo čekali tri sata, prvo da vide proceduru, a onda još doktora iz Ploča koji ih na kraju nije ni video", rekla nam je čitateljka.

Policija: Obavestili smo sanitarnu inspekciju i epidemiologa

Policijska uprava dubrovačko-neretvansku je rekla da policajci na graničnim prelazima detektuju putnike koji dolaze iz zahvaćenog područja i o tome obavještavaju granične sanitarne inspekcije i nadležne epidemiologe.

"To je u konkretnom slučaju kojeg navodite i učinjeno. Za sva dodatna pitanja slobodni ste obratiti se Ministarstvu zdravstva", odgovorili su nam u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Beroš za Index objasnio proceduru oko putnika koji dolaze iz zaraženih područja

Ministar zdravstva Vilijem Berošem je naglasio da se situacija s korona virusom treba shvatiti najozbiljnije te da je svakodnevno na telefonu s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem i Državnim inspektoratom, pod čijom je ingerencijom sanitarna inspekcija.

"Procedura je takva da granični policajac proverava odakle su turisti došli, u slučaju da dolaze iz zaraženih područja unazad 14 dana i u slučaju ikakve sumnje na moguću prisutnost virusa, onda se zove državnog sanitarnog inspektora. Svi su egzaktno obavešteni o načinu postupanja te proveravaju iste elemente. Sanitarni inspektor može zabraniti kretanje, može izdati meru zdravstvenog nadzora, ili ako nema sumnje na zarazu korona virusom onda ne postupa. Posebno smo pooštrili proceduru da se na granicama konsultuje s epidemiolozima i to je na graničnom prelazu Klek i učinjeno", rekao je za Index ministar Beroš.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije