Otvoreni osmi dani Kragujevačke knjige - iKragujevac


Kultura

Dani kragujevačke knjige, osmi po redu, otvoreni su u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Tradicionalna manifestacija posvećena zavičaju prikazuje kragujevačku izdavačku i stvaralačku produkciju u prethodnoj godini.

Na svečanom otvaranju tradicionalno su podeljene i nagrade za najbolje knjige u 2019. godini. Raznovrsni programi trajaće tokom čitavog februara.

Manifestacija Dani kragujevačke knjige se već osam godina održava u Kragujevcu i ima za cilj promociju izdavačke i štampane produkcije književne i neknjiževne građe koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke Vuk Karadžić.

Na svečanom otvaranju, pored pregleda izdavaštva u 2019. godini, posetioci su imali priliku da vide sve ono što je Zavičajno odeljenje biblioteke prikupilo u prethodnoj godini.

Tradicionalno, prve večeri manifestacije podeljene su i nagrade za najbolje knjige u 2019. godini.

Od celokupne izdavačke produkcije u prethodnoj godini, kao najbolje izdvojile su se fotomonografija Slovenski krug Marka Stamatovića i Vinorodna Šumadija autora Zorana Dragoljevića Žorža.

Dani kragujevačke knjige pokrenuti su 2011. godine, nakon donošenja zakona o obaveznom primerku koji, između ostalog, obavezuje sve izdavače iz ovog područja da dostavljaju publikacije i neknjižnu građu matičnoj biblioteci.

Zavičajno odeljenje kragujevačke biblioteke ranije je uspevalo da prikupi oko 30 procenata književne i neknjiževne građe.

Nakon sedam godina organizovanja manifestacije Dani kragujevačke knjige procenat prikupljene građe iz prethodne godine povećan na 75 odsto.

Organizatori najavljuju da do 27. februara posetioce očekuju dva programa dnevno, utorkom i četvrtkom sa početkom od 18 i 19 sati u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“.

 

Izvor-: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu