Британија укида део санкција Русији, али не и антируску политику

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЗастава Велике Британије испред Министарства иностраних послова Русије
Застава Велике Британије испред Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Вест да британска Влада намерава да укине један део санкција Русији које је раније увела Европска унија руски експерти тумаче као чисто „економски интерес“ Лондона, али не мисле да то означава и крај антируске политике.

Након завршетка прелазног периода после Брегзита, власти Велике Британије намеравају да укину један део трговинских санкција Русији, а у документу који је објављен на сајту британске владе истиче се да Лондон планира да укине антидампиншке царине на испоруку алуминијумске фолије, феросицилијума и цеви од металног и ливеног гвожђа. Међутим, на снази остају царине које је Европска унија Русији на низ других производа.

„Јасно је да ЕУ својим универзалним приступима које намеће свим земљама заправо те државе доводи у неугодне односе – и економске и политичке. Ако је чак и Велика Британија имала одређене проблеме и била принуђена да трпи као чланица ЕУ, шта је тек са земљама са слабом економијом?! Вероватно би овај сигнал, пре свега, требало да чују у Бриселу, јер је тамо јасно усмерен – Велика Британија показује предности које даје вођење независне економске политике. Мислим да се односи могу обновити и у другим правцима, који су били нарушени или уништени због агресивне политике ЕУ“, рекао је за Спутњик руски експерт Игор Шатров. 

Антируска политика остаје на снази

Велика Британија је крајем јануара ове године напустила ЕУ, окончавши тиме процес који је трајао три и по године. Након Брегзита почиње прелазни период, у току кога Лондону предстоје договори са другим државама о формама сарадње у свим областима. Односи Москве и Лондона су се погоршали у последњих неколико година због „случаја Скрипаљ“, али Русија сматра да је Брегзит прилика да се руско-британски односи поново размотре и да се изађе из оквира досадашњих тема.

Експерти, међутим, сматрају да укидање царина на одређене производе не значи да ће се односи Русије и Британије побољшати, већ то виде као „чисто трговинску причу“.

„То не значи да ће након коначног изласка из ЕУ Велика Британија престати са антируском политиком, јер је овде реч о нечему другом. Чини ми се да Британија, напротив, рачуна на водећу позицију по антируском питању. Ипак, постоји нада да ће изградити прагматичну политику, макар у областима где је то профитабилно и да неће прекинути односе с Русијом, већ ће их одржавати. Мислим да управо посматрамо оптимизацију односа између Велике Британије и света – сада Лондон неће само са Русијом, него ће и са другим државама почети да гради нове билатералне односе који ће бити корисни британској економији“, сматра Шатров.

Стручњаци напомињу да је овај корак Лондона једна од првих акција које Британци предузимају након изласка из Европске уније. Великој Британији нису потребне додатне царине, јер је британска економија само на губитку због раније уведених антидампиншких мера. Стога не треба очекивати да ће Русија озбиљно профитирати од овога. Ово смекшавање политике може само наговестити могућност даљих трговинских преговора.

Према мишљењу стручњака, Русији би било корисније да се укину царине на топло и хладно ваљани челик.

Хоће ли Лондон укинути и остале санкције?

Очекује се да ће 2019. трговинска размена између Русије и Велике Британије премашити 17 милијарди долара и порасти за 25 одсто у односу на 2018. годину. Званична статистика биће објављена до краја овог месеца.

Борис Абрамов, трговински представник Руске Федерације у Великој Британији је рекао да је главни разлог раста трговининске размене руски извоз и то не само сировина. То су хемијски производи, ђубрива, обојени метали, укључујући платину. Драго камење, дрво, челик.

Абрамов је нагласио да трговинска размена између Русије и Велике Британије расте већ трећу годину заредом и изразио је наду да ће се овај тренд наставити.

Међутим, сада је главно питање да ли ће Влада Велике Британије укинути и друге санкције наметнуте Русији. Засад се та варијанта не спомиње.

Недавно је амбасадор Русије у Лондону Андреј Келин изјавио да ће Британија након изласка из ЕУ оставити на снази антируске санкције и да ће их, по могућности, чак и ојачати. 

Према речима амбасадора, то је већ најављено у земљи и о томе постоји одговарајући парламентарни закон. Прво ће се увести санкције према Закону Магнитског, а ту ће бити и сви ти спискови које је направила ЕУ. Можда ће Велика Британија, како је рекао, бити и нешто строжа од ЕУ, али Москва не очекује неке значајније новине у политици санкција.

Неки стручњаци верују да би омекшавање према Русији могло да почне у јануару идуће године, када Британија поново добије суверенитет у трговинској политици.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала