Ni nebo nije više granica - mladi Šveđanin srušio svetski rekord u skoku motkom

Dvadesetogodišnji Šveđanin Armand "Mondo" Duplantis oborio je svetski dvoranski rekord u skoku motkom.

On je u subotu u poljskom Torunu preskočio 6.17m, čime je, za jedan centimetar, nadmašio Renoa Lavilenija.

Legendarni Sergej Bubka je 21 godinu držao rekord (6.15), dok ga nije Lavileni oborio 2014. godine.

Duplantis, koji potiče iz sportske porodice, od malih nogu trenira sa ocem a nedavno je najavio da će oboriti svetski rekord. 

On je rođen i odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je 2015. godine odlučio da se takmiči pod švedskom zastavom, odakle mu je majka.

Američki mediji su pisali da je mladi "Mondo" tako odlučio jer je proces dobijanja olimpijske vize daleko lakši nego u SAD.

Da bi se kvalifikovao za Olimpijske igre pod zastavom SAD, on bi morao da zauzme jedno od tri vodeća mesta na probi, odnosno turniru u junu. To znači da bi jedna greška mogla skupo da ga košta. Konkretno - koštala bi ga četiri godine čekanja.

Lakša je procedura za dobijanje olimpijske vize pod zastavom Švedske, pošto se odluka o plasmanu ne donosi na osnovu jednog nastupa, odnosno turnira.

Nova svetska zvezda atletike biće favorit na predstojećim Igrama u Tokiju, a tamo bi mogao da, još jednim nebeskim skokom, napadne sopstveni rekord.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара