Ljiljana Marković
Alo!/Nenad Vujanović
Ljiljana Marković

Alo!/Nenad Vujanović

Ljiljana Marković, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Od toga samo plata koju prima kao dekan iznosi neverovatnih 280.000 dinara. Interesantno je i da tokom njenog rukovođenja fakultetom nikad manje studenata nije upisivalo tu visokoškolsku ustanovu, dok su pare dobijene od Ministarstva prosvete spiskane na plate privilegovanih. 

Od stranke do stranke

Markovićevu je pre 13 godina Savet ministara SCG kandidovao za ambasadora u Japanu, na, kako su pojedini tvrdili, predlog Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, čija je ona bila član. Međutim, ona na kraju nije dobila agreman. Onda je postala bliska Karićima, pa ju je to dovelo do funkcije dekana Fakulteta za menadžment pri Univerzitetu BK. Čaršija priča da je jedno vreme bila bliska i demokratama.

Markovićeva je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila da kao dekan prima mesečno 279.332 dinara. Međutim, to nisu njeni jedini mesečni prihodi, budući da prima i 114.000 dinara za naučnoistraživački rad na domaćim projektima u Ministarstvu prosvete.

A imala je ona i blistavijih dana, kad je inkasirala i mnogo više. Naime, tokom 2018. povremeno je dobijala i 150.000 dinara na osnovu ugovora o delu za rad na istom fakultetu na kojem je dekan i profesor, pa ispada da je zapravo sama sa sobom potpisala ugovor. I to nije sve. Kao gradska odbornica primala je od juna 2018. do juna 2019. godine 10.000 dinara mesečno. Da nisu stigle packe od rektorke Ivanke Popović, koja ju je zvanično opomenula da Statut Univerziteta u Beogradu dekanima zabranjuje obavljanje druge javne funkcije, i dalje bi dobijala taj novac.

Studenti Filološki fakultet Upis

Oliver Bunić

Studenti Filološki fakultet Upis, Foto: Oliver Bunić

Inače, Markovićeva zbog brojnih gafova i afera koje prate i njen profesionalni rad, ali i rukovođenje ovom visokoškolskom ustanovom, nije omiljena među profesorima Filološkog fakulteta. Bura se posebno podigla kada je Državna revizorska institucija u svom izveštaju obelodanila da je taj fakultet na plate zaposlenih u 2017. godini spiskao skoro milion i po evra više nego što je trebalo. Naime, kako je iz budžeta bilo opredeljeno znatno više novca nego što je potrebno za plate zaposlenih, rukovodstvo fakulteta se napravilo ludo i umesto da višak novca vrati, podelilo ga je izabranima, bliskim Markovićevoj, dok ostali, kako tvrde, nisu videli ni dinara. Imena privilegovanih, iako su mnogi profesori insistirali da se ona obelodane, nikada nisu saopštena.

Bila, potpisala, otišla

„Alo!“ je juče pokušao da stupi u kontakt sa Ljiljanom Marković, ali bezuspešno. Kada smo pozvali Filološki fakultet i tražili da razgovaramo s Markovićevom, rečeno nam je da je odsutna zato što je na sastanku u Ministarstvu prosvete, kao i da ne znaju kada će se vratiti. Kazali su da je pre podne bila na fakultetu, popisala šta je imala, a potom otišla u Ministarstvo na sastanak.

 Otkud Markovićevoj kao dekanu tolika plata, može se samo pretpostaviti. Naime, oni koji rade na tom fakultetu navode da je, pored toga što je profesor i dekan, pripisala sebi i druge funkcije.

- Ona je i prodekan za finansije, v. d. šefa računovodstva, upravnik Centra za doktorske studije, ali i upravnik Centra za studije Azije. Osim toga, prijavila je sigurno 18 kurseva na doktorskim studijama kako bi sebi isplatila honorare, iako ne drži časove. Ne mogu da tvrdim, ali verovatno je sve to obračunato u tu platu koju je prijavila da prima kao v. d. dekana - kaže za „Alo!“ Tanja Popović, redovna profesorka Filološkog fakulteta.

Inače, kada je reč o prihodima Markovićeve, Popovićeva naglašava da su joj posebno nejasni oni koje ona mesečno dobija od Ministarstva prosvete za naučnoistraživački rad za projekte.

- Mi smo zajedno na istom projektu, u istom najvišem zvanju, a moje kolege i ja dobijamo 36.000 dinara mesečno, pa mi nije jasno otkud njoj tih 114.000 dinara mesečno. Uostalom, ona, pošto je na produženju s obzirom na godine života, ne može ni da bude uključena u naučne projekte u Ministarstvu kao naučnik. I to me isto buni - navodi Popovićeva.

Profesorka Filološkog fakulteta naglašava da je najviše boli potpuna degradacija nauke i nastave na tom fakultetu.

- Umesto da se razvija nauka i nastava, pojedinci su pravili prihode i to je nešto što me zaista najviše od svega boli - ističe profesorka Popović. 

Prisvojila tuđi prevod

Markovićeva je u novembru u žižu javnosti ponovo dospela kada je prisvojila prevode tri knjige koje je prevela njena imenjakinja.

Inače, nedavno su profesori Filološkog fakulteta uputili i dopis sa dokazima Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kako bi se ustanovilo da li su knjige koje je potpisala prepisane od drugih. To je urađeno jer etička komisija pri Filološkom fakultetu nije formirana, a što, prema rečima profesora, sprečava upravo Marko

Komentari (2)

ljuba

12.02.2020 07:50

..simpaticna devojcica

Seljak

12.02.2020 10:16

Strašno. Ne mogu da verujem. Sve što imam prodaću, spiskati pare na nekom glupom kruzeru, a kada nestane para, baciću se u more i da me nema. Ni mene ni obaveza prema meni bilo ko da ima. J**em ti život, za čega ja kičmu lomim i porez plaćam celog života. Hranim parazite.