Русија: Европи предстоји компликован период

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Московски Кремљ
Поглед на Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Руске Федерације при Европској унији Владимир Чижов изјавио је да Европа тренутно пролази кроз компликован период свог развоја, те стога на могућности које она пружа, али и на проблеме треба гледати трезвено и објективно.

Према речима руског званичника, Европа у последње време преживљава велике промене на путу свог развоја, међу којима тренутно кључно место заузима Брегзит. 

Као што је већ познато, Велика Британија је 31. јануара ове године напустила Европску унију.

Политички поени због конфронтације са Русијом

Чижов се осврнуо и на нови састав Европског парламента изабран у мају 2019. године, као и на ново руководство Европске комисије и Европске Уније које је изабрано крајем прошле године, те је изразио наду да ће поред измена које су се догодиле у саставу ЕУ, наступити и промене у размишљању.

Руски званичник ово објашњава тиме да се код већине депутата Европског парламента и многих политичких фракција и након поменутих избора, одржала традиција сакупљања политичких поена на рачун конфронтације са Русијом.

Почетак рада гасовода Северни ток 2 – техничко питање

Када је у питању пуштање у рад гасовода „Северни ток 2”, Чижов је изјавио да је, по његовом мишљењу, његово пуштање у рад чисто техничко питање.

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtПолагање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Русија: Европи предстоји компликован период - Sputnik Србија
Полагање цеви за гасовод "Северни ток 2"

Како је познато, САД се активно противе изградњи гасовода „Северни ток 2”, промовишући у Европи свој течни природни гас, као и Украјина и низ европских земаља. Због тога је Америка у децембру увела санкције против „Северног тока 2”, захтевајући од компанија које се баве полагањем цеви да одмах прекину са радовима.

Раније је руски министар енергетике Александар Новак изјавио да ће гасовод ипак бити завршен упркос противљењу неколико држава, а пре свега САД.

Русија не моли ЕУ да јој укине санкције

Када су у питању антируске економске санкције, руски дипломата је истакао да Русија као ни раније не разматра са Европском унијом судбину једностраних рестрикција и не моли да оне буду укинуте.

„Чекамо тренутак када ће ЕУ прикупити довољно политичке воље како би се попут барона Минхаузена извукла из тог ћорсокака у који је саму себе довела”, нагласио је Чижов.
© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Русија: Европи предстоји компликован период - Sputnik Србија
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу

Он је додао да је абнормалност садашње ситуације све више очигледна и све је већа штета коју трпе заједнички интереси Русије и Европе, а њих не повезује само географски положај, већ и реални објективни задаци – економски и политички, али и интереси опште безбедности пред претњама од тероризма до коронавируса.

Европска унија ће схватити узалудност сукоба са Русијом

Чижов је још нагласио да у државама Европске уније расте свест о бесмислености конфронтације са Русијом и, нарочито, безизлазности тренутне ситуације када су билатерални односи, заправо, таоци украјинске кризе.

Међутим, како је констатовао руски дипломата, Европска унија је пропустила могућности за унапређење руско-европских односа које су се указивале током протеклог времена.

„Као резултат тога били смо сведоци проширења списка санкција и, рекао бих, непостојања реалног заокрета политике ЕУ. Али, претпостављам да ће се то све превазићи што пре – то боље”, закључио је стални руски представник при ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала