Dostupni linkovi

Džonson izvršio rekonstrukciju britanske Vlade


Boris Džonson, London
Boris Džonson, London

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) izvršio je 13. februara rekonstrukciju Vlade, dva mjeseca nakon pobjede na prijevremenim izborima.

Mediji su ranije javili da je ministar finansija Sadžid Džavid (Sajid Javid) podnio ostavku nakon što je Džonson zahtijevao od njega da otpusti svoje saradnike, a na njegovo mjesto postavljen je Riši Sunak (Rishi).

Bivši britanski ministar za Bregzit (Brexit) Stiven Barkli (Stephen Barclay) imenovan je za novog glavnog sekretara Trezora, što je druga po rangu funkcija poslije ministra finansija.

Dosadašnji glavni blagajnik Oliver Dauden (Dowden) imenovan je za novog ministra kulture, Brendon Luiz (Brandon Lewis) za novog ministra za Sjevernu Irsku, dok su bez funkcija u novoj vladi ostali bivša ministrica poslovanja Andrea Lidsom (Leadsom) i bivša ministrica za stanovanje Ester Mekvej (Esther McVey).

Za novog ministra životne sredine u Džonsonovoj vladi imenovan je Džordž Justis (George Eustice), dok je državnog tužioca Džefrija Koksa (Geoffrey Cox) na toj funkciji zamijenila Suela Brejvmen (Suella Braverman), javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Na dosadašnjim funkcijama zadržali su se ministar unutrašnjih poslova Priti Patel, ministar spoljnih poslova Dominik Rab (Dominic Raab), ministar Kabineta Majkl Gouv (Michael Gove), ministar zdravlja Met Henkog (Matt Hancock), ministrica trgovine i jednakosti Liz Trus (Liz Truss), ministar saobraćaja Grant Šaps (Shapps) i ministar odbrane Ben Volas (Wallace).

Osim Džavida, Lidsomove i Mekvejeve, ranije su sa funkcija otišli ministar za Sjevernu Irsku Džulijan Smit (Julian Smith) te ministrica za ekologiju Tereza Vilers (Theresa Villiers).

XS
SM
MD
LG