BLIŽI SE SUPERUTORAK: U trku se uključuje i milijarder, a ovi izbori mogu da odluče ko će biti sledeći predsednik SAD
Foto: EPA/Katherine Taylor

kalifornija će mnogo toga odlučiti

BLIŽI SE SUPERUTORAK: U trku se uključuje i milijarder, a ovi izbori mogu da odluče ko će biti sledeći predsednik SAD

Planeta -

Superutorak je dan u kojem se u najvećem broju američkih saveznih država održavaju unutarstranački izbori koji će odrediti ko će u kojoj stranci biti nosilac nominacije za najvišu izvršnu funkciju u zemlji - predsedničku. Ove godine će se održati 3. marta.

On je značajan ne samo zbog broja saveznih država, već i zato što onaj ko izađe iz tog dana kao pobednik, dobija ogroman vetar u leđa, i gotovo sigurno ulazi u novembarsku trku za Belu kuću. U poslednjih trideset ili četrdeset godina, nije se desilo da neko trijumfuje tokom superutorka, a da ne osvoji konačnu nominaciju.

foto: EPA/Cristobal Herrera

U Demokratskoj partiji favoriti su Berni Sanders i Pit Butidžidž, a očekuje se da će pojedini kandidati posle ovog glasanja i zvanično odustati od trke, poput Ejmi Klobučar.

foto: EPA/Katherine Taylor

Pod znakom pitanja su i Džo Bajden i Elizabet Voren iako nisu do sada hteli da se izjašnjavaju o toku svojih kampanja. Bilo kako bilo, nisu se mnogo proslavili u dosadašnjim glasanjima u Ajovi i Nju Hempširu.

foto: AP

Ono što je zanimljivo jeste da će se milijarder Majkl Blumberg, nekadašnji gradonačelnik Njujorka, uključiti u trku tek u superutorak jer je preksočio prethodna 4 nadmetanja. Smatra se da Blumberg ima veliku podršku među starijim glasačima.

foto: AP

Superutorak je ili u februaru ili u martu, zavisi od rasporeda, i uvek pada u utorak, kada se tradicionalno održavaju i zvanični izbori u SAD.

U međuvremenu će se održati unutarstranački izboru u Nevadi i Severnoj Karolini.

Pošto je ključna stvar u borbi za predsedničku nominaciju u obe partije zapravo osvajanje delegata koji će se sredinom godine okupiti na nacionalnim partijskim konvencijama, valja napomenuti da se i u jednoj i u drugoj stranci u superutorak može osvojiti više delegatskih mesta nego u bilo kom drugom danu.

foto: Profimedia

Kandidati će najviše strepeti od glasanja u Kaliforniji i Teksasu jer će te države imati najviše delegata na raspolaganju. Kalifornija bi, kako zaključuju mediji, trebalo da odluči da li Berni Sanders ili Pit Butidžidž prelaze u odlučno vođstvo, a Bajden definitivno odlazi kući.

U štabovima predsedničkih kandidata, pogotovo favorita, već uveliko traju pripreme za ovaj veliki dan, tako da su mnogi uposlili još veći broj ljudi, pogotovo u onim država koje donose veći broj delegata.

Kada je reč o republikancima, za sada Donald Tramp nema ozbiljnog rivala tako da se očekuje njegova potpuna dominacija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track