Đ. Janković
Ikonostas potamneo, ali ostao čitav

Požar koji je izbio u staroj kući Slavka Živanovića Kajdže, u rađevskom selu Dvorska, uništio je njenu unutrašnjost, ali plamen nije spalio drveni ikonostas i ikonu Belog anđela. Ikonostas jeste potamneo od dima i gareži, ali je preživeo vatrenu stihiju koja je uništila gotovo sve stvari i istopila plastične predmete.

Živanović kaže da je kuća nešto starija od jednog veka i da je uz dosta truda opremio u etno-stilu, sa mnogo eksponata gusala, fenjera, raznih drvenih predmeta koji su nekad bili sastavni deo srpskog domaćinstva, i starih porodičnih fotografija.

– Društvo iz komšiluka je noć ranije slavilo u kući rođendan. Hteli su da prenoće, ali su, na sreću, odlučili da to ipak ne učine tako da je sve prošlo samo sa materijalnom štetom. Komšije su primetile požar, pozvale vatrogasce, pokušale da učine šta mogu, ali kući nije bilo spasa. Unutra je sve uništeno, ali je ikonostas koji sam uradio sa više ikona ostao čitav. Bile su tu ikone Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, dve Svetoga Nikole, koje su u požaru pocrnele, i ikona Belog anđela. Kuću ću na mojoj dedovini obnoviti, a pomoć prijatelja već stiže. Zovu, pitaju šta treba i čoveku mnogo znači kad zna da u nevolji nije sam – kaže Živanović.

On je prosvetni radnik u krupanjskoj srednjoj školi, a mnogi ga znaju kao čoveka koji je foto-aparatom i kamerom ovekovečio mnoštvo događaja u Rađevini. Zahvaljujući njemu mnogi su saznali za tadašnje velike nevolje Rađevaca tokom nezapamćene poplave 2014. kada je mnogim zemljacima nesebično pomogao.