Stefanović: Srbija neće biti usko grlo za migrante

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je granični prelaz Horgoš sa mađarskim kolegom Šandorom Pinterom i sa njim razgovarao o načinu na koji Mađarska i EU mogu pomoći Srbiji u sprečavanju nelegalnih migracija.

Nebojša Stefanović je poručio da Srbija neće biti usko grlo u kom će se skupljati migranti kada ne mogu da odu u neku od država EU. 

 

Ističe da MUP jača kapacitete granične policije kako bi sprečio ulazak iregularnih migranata i ojačao spoljne granice naše zemlje i Evrope.

Stefanović je rekao da Srbija ceni podršku Mađarske na putu evropskih integracija i dostizanju visokih standarda koji Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da ima.

"Srbija na ozbiljan i odgovoran način pristupa migrantima koji se nalaze na našoj teritoriji, ali uz jasnu poruku da kršenje zakona nije dobrodošlo i nije nešto što će se tolerisati", rekao je Stefanović.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što zajednički rad policija dveju zemalja i razmena operativnih podataka daju rezultate u suzbijanju svih vidova kriminala.

O transportu robe 

Tema sastanka bila je i unapređenje kapaciteta graničnih prelaza i način na koji bi Mađarska mogla da pomogne Srbiji u cilju bržeg i efikasnijeg transporta robe preko državne granice.

"Naš cilj je dostizanje šengenskih standarda i želimo da Republika Srbija svoju graničnu policiju uspostavi po ugledu na najrazvijenije zemlje Evrope, da naši kapaciteti budu takvi da Srbija može da se pohvali da je jedna od država koja nije članica EU, a koja ima najviše moguće standarde granične policije", istakao je Stefanović.

Pinter je pohvalio saradnju srpske i mađarske policije i podsetio da 20 mađarskih policajaca od januara pomaže srpskim kolegama u suzbijanju iregularnih migracija na makedonsko-srpskoj granici.

"Mi ćemo se svakako truditi da poboljšamo zajedničke patrole i da ih proširimo i na reku Tisu", rekao je Pinter i ocenio da granični prelaz Rabe–Kubekhaz, otvoren oktobra prošle godine, savršeno funkcioniše, navodi se u saopštenju MUP-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво