Kako je živeo prvi moderni gradonačelnik Beograda

Često se dešava da se neopravdano zaboravljaju ljudi koji su mnogo učinili za naš grad. O Vladi Iliću govori se kao o prvom modernom gradonačelniku Beograda.

Rođen je u Vlasotincu 1882. godine. Njegov otac Kosta je bio najbogatiji Vlasotinčanin u to vreme, a bavio se tekstilnom industrijom.

Vlada je bio najobrazovaniji od šestoro braće, školovao se u Beču i Nemačkoj.

Za prvog čoveka naše prestonice postavljen je 10. januara 1935. Za vreme njegovog mandata Beograd je postao prava metropola.

Postavljen je spomenik Vuku Karadžiću, sagrađeni su Staro sajmište, Zoološki vrt, Gradska poliklinika, Univerzitetska klinika, desetak novih škola... Položen je i kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Save.

Na početku njegovog mandata otvoren je most preko Dunava koji je spajao Beograd i Pančevo, a uspostavljena je i prva tramvajska linija između Beograda i Zemuna.

Posle Drugog svetskog rata, Ilić se povukao sa funkcije gradonačelnika Beograda. Međutim, uskoro je bio uhapšen i osuđen na kaznu zatvora, kao i na oduzimanje celokupne imovine. U presudi se navodi da su njegove fabrike u toku rata služile okupatoru.

Proveo je sedam godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, čistio beogradske ulice, a od pogubljenja ga je spasao Vinston Čerčil, koji se zauzeo za njega kod Tita.

Pušten je iz zatvora 1951. godine, ali je ubrzo doživeo šlog u potkrovlju svog rođaka, gde je umro u najvećoj bedi.

Supruga Olga, inače unuka Lazara Dunđerskog, preživela je prodajući nakit, ali i zahvaljujući dobrim ljudima koji su joj poklanjali hranu na pijaci kada bi je prepoznali.

Ovo je samo deo priče o čuvenom gradonačelniku Beograda, a uspomenu na njega svakako treba čuvati. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво