Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski danas je u intervjuu za CNN oštro odbacio tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da je Ukrajina korumpirana države. On je dodao i da je spreman za još jedan telefonski razgovor sa Trampom i izjavio da je otvoren za posetu Beloj kući.

Zelenski je za CNN razogovarao sa Kristijan Amanpur na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, u prvom intervjuu jedan na jedan od završetka suđenja Trampu.

Telefonski razgovor dvojice lidera 25. juna, koji je Tramp više puta nazvao „savršenim“, bio je u središtu istrage za Trampov opstanak na mesto predsednika SAD.

Senat je Trampa, ranije ovog meseca, oslobodio optužbi i proglasio ga nevinim u slučaju zloupotrebe vlasti i opstrukciju Kongresa.

Odgovarajući na pitanje Kristijan Amanpur, kada je ona citirala deo iz Trampovog intervjua za FOX njuz iz novembra u kom on navodi da je Ukrajina treća najkorumpiranija zemlja na svetu, Zelenski je rekao da se Kijev svekodnevno bori protiv korupcije.

„To nije tačno. Kad sam imao sastanak sa predsednikom Trampom, i kada je on rekao da je prethodnih godina Ukrajina bila veoma korumpirana zemlja, rekao sam mu iskreno i bio sam vrlo otvoren sa njim, da se svakodnevno borimo protiv korupcije“, rekao je Zelenski danas u Minhenu.

„Molim vas da prestanete da govorite da je Ukrajina korumpirana zemlja, jer to od skora nije tačno. Mi želimo da promenimo tu sliku“, dodao je ukrajinski predsednik.

Odgovarajući na pitanje kako su postupci u vezi sa impičmentom uticali na odnose između Vašingtona i Kijeva, Zelenski je tvrdio da Ukrajina sada ima „vrlo dobar odnos sa SAD“ i zahvalio Trampu na podršci.

„Želim da se zahvalim predsedniku Trampu i ljudima u Americi koji podržavaju Ukrajinu, posebno sada kada imamo rat. Hvala na pomoći. Osećamo to, osećamo srcem, telom“, rekao je Zelenski.

On je obećao i da će okončati rat sa separatistima istoku Ukrajine, gde je od 2014. godine u sukobu pobunjenika s podrškom Rusije i ukrajinskih snaga poginulo više od 14.000 ljudi.

Zelenski je izrazio nadu da će sukob biti okončan do kraja svog predsedničkog mandata 2024. godine.

„Za pet godina (od 2019, kada je preuzeo dužnost) okončaćemo rat, vratiti naš narod, i tako ću postati predsednik sa razlogom“, rekao je Zelenski.

Sukob na istoku Ukrajine izbio je u aprilu 2014. godine, nekoliko nedelja pošto je Rusija pripojila ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim.

(Beta, CNN)

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.