Владимир Шишка, директор КК Војводина: Нећемо пустити клуб низ воду

Кошаркашки клуб Војводина тренутно се налази на самом зачељу прволигашког каравана и у последњих шест кола предстоји грчевита борба за опстанак.
siska vladimir
Фото: Владимир Шишка, фото: Дневник

Квота за довођење играча је потрошена, због прописа КСС тим од октобра не може да се појача сениорским кошаркашем. Како једна невоља никада не долази сама, екипу су сустизале повреде, мало утакмица Воша је одиграла комплетна, неколико мечева изгубљено је у последњим секундама...

Зашто је Војводина у таквој ситуацији? Зашто једини новосадски клуб у савезном рангу такмичења, који је пре две сезоне играо Суперлигу и одмеравао снаге са Партизаном и ФМП-ом, сада клизи ка другој лиги? Одговоре смо потражили код директора клуба, искусног спортског радника Владимира Шишке.

- Садашња управа је изабрана у октобру прошле године, а дуг који је затечен, заједно са каматама, премашивао је 100 милиона динара – каже Шишка. - Град је одлучио да стане иза КК Војводина, а велике заслуге за то припадају градоначелнику Милошу Вучевићу, од ког је и потекла иницијатива. Наишли смо и на разумевање градског секретера за спорт Огњена Цвјетићанина. Али, да разјасним једну ствар: дугови клуба не могу да се враћају из буyетских средстава. Тако је по закону. Председник клуба Богдан Кузмановић, дугогодишњи успешни привредник, преузео је на себе враћање највећег дела дуговања и на тај начин смо започели просец оздрављења и стабилизације Војводине.

Припреме почињу у августу, сезона почетком октобра, а ново руководство је изабрано тек 15. октобра. Зашто се толико каснило?

- Управо због великих дуговања. Дуго се размишљало да ли је боље решење угасити клуб и кренути са новим или спасавати Војводину, јер ко би се  и зашто обавезао да враћа толики дуг? Зато смо кренули у преговоре са повериоцима. Ти разговори су били дуги и тешки и због њих се каснило, али су на крају уродили плодом.

Какав је епилог тих преговора?

- Такав да смо успели да се договоримо и дуг је смањен на око 350 хиљада евра, као и да буде репрограмиран. Већина поверилаца је изашла у сусрет, те ће им се дуговања враћати у наредних пет година. На тај начин клуб је спасен од гашења и сачувана је традиција постојања Војводине, дуга непуне 72 године. На ту чињеницу смо поносни. 

Какве је то последице оставило на екипу?

- С обзиром да је сезона почела, могли смо да доведемо само четворицу играча, а пре тога наступали смо практично са јуниорском екипом и доживели убедљиве поразе. Спортски сектор је добро одрадио посао, доведена су четири квалитетна  кошаркаша и формиран је млад и талентован тим. Нажалост, од старта играчи кубуре с повредама и болестима, тим је ретко када био комплетан, неколико утакмица смо изгубили практично на једну – две лопте, срећа нас није послужила. Зато се сада екипа налази у грчевитој борби за опстанак.

Из ове коже се не може, каква је тренутна ситуација у клубу?

- Проблеми су и даље присутни, јер је од децембра рачун клуба поново у блокади. Нажалост, један од поверилаца је изиграо договор по ком би му се дуг враћао у три рате, пустио је налог за извршење. Интензивно се ради да се превазиђе и ова тешкоћа како би играчима могле да се исплаћују надлежности.

Може ли екипа да избори опстанак?

- Да, и то би био огроман успех. Ако останемо у лиги, постоји шанса да наредне сезоне клуб добије специјалну позивницу за Челенy куп, јер Нови Сад као град и традиција коју има Војводина интересантни су неким кошаркашким организацијама.

Уколико, пак, опстанак измакне, каква је перспектива клуба?

- Нећемо пустити Војводину низ воду. Уверен сам да ће Град, председник клуба  Богдан Кузмановић и остали у управи имати разумевање и стрпљење. Није страшно изгубити једну сезону јер клуб има све услове да се експресно, јак и организован, са базом младих и квалитетних играча, врати међу прволигаше, а потом и настави полако да напредује. У року од најдаље два месеца, очекујем да решимо актуелне финансијске проблеме и поставимо Војводину на здраве темеље, на којима може да расте и развија се – рекао је Владимир Шишка.

Душан Кнежић  

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести