SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) je saopštila da su pretnje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika secesijom, izrečene danas u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo prošle bez jasnog i nedvosmislenog ogradjivanja zvaničnog Beograda od politike usmerene protiv BiH.

“To mnogo govori”, ocenila je SDA u saopštenju.

SDA smatra da je krajnje vreme da Vučić “predje s reči na dela”, ako Srbija, kako tvrdi njen predsednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“To podrazumeva da se konkretno, jasno i nedvosmileno uskrati podrška Dodikovoj politici koja nije pretnja samo BiH, već i miru i stabilnosti u celom regionu, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o ‘ugroženosti Srba i nepravdi cijelog sveta prema njima’ “, smatra SDA.

U saopštenju piše da je “taj narativ bio prisutan devedestih godina prošlog veka”, a “svi znaju čime je rezultovao”.

SDA je naglasila da “nikada neće pristati na Dodikove ultimatume”.

“Umesto pokušaja da dominira i ucenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i da deblokira državne institucije”, navela je ta stranka.

SDA je procenila da će kriza koju je, kako smatra, Dodik ponovo prouzrokovao, najviše štete naneti upravo njemu i Republici Srpskoj.

Beta