SVA FINALA VEČITIH U 21. VEKU: Od prekida u Kragujevcu do Lendejlovih bacanja za pobedu

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.02.20. | 12:55

Čeka nas sedmi okršaj Partizana i Crvene zvezde u Kupu Radivoja Koraća od 2003. godine, od kada takmičenje nosi ovo ime

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Večiti derbi, pa još u finalu Kupa Radivoja Koraća. Mnogi bi rekli da je to redovna stvar kada je u pitanju nacionalni kup, ali brojke ipak pokazuju da će ovo biti tek sedmi put u 21. veku (na 18 ukupno održanih turnira) da će se Crvena zvezda i Partizan direktno obračunati za Žućkovu levicu (21.00, TV Arena sport 1).

Izabrane vesti

Umeli su planove crveno-belih i crno-belih kroz godine da pokvare pre svega Mega i FMP, ali oni malo stariji sećaju se da je neretko do finala stizao i vršački Hemofarm, koji je u međuvremenu doživeo tužnu sudbinu, a Vršac kao njegov naslednik pokušava da vrati staru košarkašku slavu ovom gradu.

Bilo je svega i svačega tokom minulih godina, počev od pobeda u poslednjim sekundama utakmice, pa sve do onog neslavnog finala u kragujevačkom Jezeru, koje je na kraju razvučeno na dva dana zbog velikih incidenata na tribinama i prekida utakmice, kada su morale da budu ispražnjene kompletne tribine.

Ako ćemo da se vodimo isključivo brojkama, Partizan je taj koji je u Kupu Radivoja Koraća do sada ostvario za nijansu bolje rezultate od Crvene zvezde. Crno-beli su uspeli da se domognu sedam trofeja i da još pet puta budu finalisti, dok je klubu sa Malog Kalemegdana šest puta pošlo od ruke da podigne Žućkovu levicu, a da još četiri puta izgubi u finalu. Zanimljvo, sva četiri puta su košarkaši Zvezde u završnom meču gubili od Partizana.

I u međusobnom skoru, kada obuhvatimo samo finalni meč, Partizan ima prednost u odnosu na Crvenu zvezdu. Naime, šest puta su se ljuti rivali do sada sastajali u završnici, a četiri puta je tim u crno-belim dresovima bio taj koji se radovao, naspram Zvezdina dva trijumfa.

FINALE 2019. GODINE: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 76:74

Prošlogodišnje finale nacionalnog Kupa verovatno će ući u beležnice kao jedno od najdramatičnijih ikada. Prosto deluje neverovatno šta smo sve gledali u završnih 60 sekundi utakmice u niškom Čairu pre ravno 365 dana...

Trojkom Aleksa Renfroa Partizan je došao u vođstvo pola minuta pre kraja, a crno-beli su odlučili da tu prednost brane. Bili Beron je promašio trojku, Ognjen Dobrić uspeo da uhvati loptu i iznudi bacanja, a da se stvari zapetljaju do maksimuma - promašio je oba. No, Stratos Perperoglu je pokupio loptu, dodao Dobriću, koji je ubacio na 1,2 sekunde do kraja za potpuno poravnanje rezultata.

A, onda je usledio haos na drugoj strani igrališta. Bandža Si je gotovo hirurški precizno pronašao Džoka Lendejla u reketu, ovog je faulirao Bili Beron pri šutu i crno-beli su imali šansu da upišu pobedu sa 0,2 sekunde preostale na semaforu. Australijanac je pogodio bacanja i doneo Partizanu novi trofej Kupa. Uz to, Renfro je proglašen za najboljeg igrača turnira, a Lendejl za najboljeg strelca.

FINALE 2018. GODINE: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 75:81

Završni meč odigran godinu dana ranije doneo je veliku dominaciju Partizana tokom najvećeg dela utakmice. Crno-beli su u dva navrata tokom prvog poluvremena vodili sa nestvarnih 20 poena razlike (31:11 u 13. minutu, a potom 46:26 u 19. minutu), ali je Zvezda ipak nekako našla način da se vrati u meč i da ga uvede u nešto dramatičnije vode.

Na kraju, ishod meča je zavisio od samo jedne lopte. Crno-beli su negde pred sam kraj, na 30 sekundi do isteka, vodili rezultatom 76:73, kada je Đorđe Gagić preuzeo odgovornost, pogodio iz teške pozicije protiv Matijasa Lesora i tako stavio tačku na sva dešavanja.

FINALE 2017. GODINE: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 74:64

U finale te 2017. godine, Crvena zvezda je ušla kao apsolutni favorit, ali se dugo mučila da taj epitet opravda. Imao je klub sa Malog Kalemegdana daleko kvalitetniji sastav predvođen Dženkinsom, Gudurićem, Jovićem, Simonovićem... Ali, Partizan se lavovski borio.

Negde do pred kraj treće četvrtine, meč je bio u potpunom rezultatskom egalu, Partizan je čak imao i minimalnu prednost, kada je usledio pravi odgovor Zvezde. Crveno-beli su nanizali 11 poena u nizu, a tu prednost su do kraja sačuvali na svojoj strani. Na kraju, Marko Gudurić je pokupio titulu najkorisnijeg igrača.

Vredi pomenuti da je tim Partizana bio desetkovan u finalnom meču, pošto je virus pokosio šefa struke Aleksandra Džikića, te igrače Vila Hečera, Vanju Marinkovića i Miloša Koprivicu.

FINALE 2013. GODINE: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 69:78

Završni duel 2013. godine svakako neće ostati upamćen po zbivanjima na terenu. Crvena zvezda je tada osvojila trofej u duelu koji se igrao dva dana zbog velikih incidenata u kragujevačkom Jezeru.

Ništa nije slutilo da bi do bilo kakvih nereda moglo da dođe. Meč je tekao normalnim tokom negde do polovine treće deonice, kada je rezultat na semaforu bio 43:43, a onda je krenuo pravi haos. Navijači obe ekipe počeli su da utrčavaju na parket i da se obračunavaju međusobno i sa policijom, a nakon bačene dimne bombe, naređeno je da se hala u potpunosti isprazni.

Nakon dugih konsultacija, odlučeno je da meč bude prekinut i da bude nastavljen sutradan pred potpuno praznim tribinama. Košarka tada gotovo da se nikome nije ni igrala, pošto je dobila žestok šamar u lice. Crveno-beli su u tako specifičnoj situaciji ipak uzeli novu Žućkovu levicu.

FINALE 2012. GODINE: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 64:51

Partizan je 2012. godine osvojio petu vezanu titulu u Kupu Radivoja Koraća. Bio je to jedan od najtvrđih duela viđenih u finalu nacionalnog Kupa ikada, a crno-beli su uspeli da slome otpor izuzetno žilave Crvene zvezde.

Obe ekipe su izgubile po čak 20 lopti, mada je Partizan uspeo da iskontroliše skok i da tako dođe do izuzetno važne pobede. Presudio je i šut za tri poena gde su crno-beli imali 6/22, dok je Zvezda imala katastrofalnih 1/11, a Danilo Anđušić, koji sada igra u francuskom Buržu, proglašen je za igrača turnira.

FINALE 2009. GODINE: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 80:65

Sa Veličkovićem i Tripkovićem na parketu, Partizan je u finalu 2009. godine deklasirao Zvezdu, koja je bila dobro oslabljena neigranjem Marinovića i Robertsa. Može se reći da je na toj utakmici presudila odlična druga četvrtina Partizana, gde su crno-beli boljim šutem za tri poena došli do ključne prednosti koju su očuvali do samog kraja.

Jeste ekipa Svetislava Pešića proigrala u nastavku, pogotkom Dragićevića prišla na minus pet, ali su Veseli i Veličković odbili i taj nalet i obezbedili crno-belima trofej Kupa.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara