Derbi u finalu Kupa – očekivali spektakl, dobili više od toga

Odavno jedan košarkaški derbi nije doneo uzbuđenja i napetost kao duel "večitih" u finalu Kupa Radivoja Koraća. Partizan se u Nišu vratio sa ivice ponora i posle produžetka savladao Crvenu zvezdu. Crno-beli i trener Andrea Trinkijeri odbranili su pehar osvojen prošle godine i poslali jasnu poruku rivalima – kući ne idemo bez trofeja.

Дерби у финалу Купа – очекивали спектакл, добили више од тога Дерби у финалу Купа – очекивали спектакл, добили више од тога

Najvažnija utakmica u srpskoj košarci još jednom je opravdala sva očekivanja. Velika borba za svaku loptu, neizvesna završnica, produžetak... Na kraju je Partizan izašao kao pobednik, ali malo je nedostajalo da ishod bude drugačiji.

Zvezda je imala prednost od šest poena 17 sekundi pre kraja, a onda je Markus Pejdž postigao osam vezanih poena i doneo crno-belima produžetak.

U dodatnih pet minuta heroj Partizana bio je Ognjen Jaramaz, koji je postigao sedam uzastopnih poena, čime je crno-belima doneo prednost koja je za Zvezdu bila nedostižna.

Mladi bek Partizana kasnije je proglašen i za najkorisnijeg igrača velikog finala, koje je završio upisavši 19 poena, tri skoka, dve asistencije i dve ukradene lopte, dok je iznudio čak osam faulova protivničkih igrača.

Jaramaz i Davidovac igrali za Kokoškova

Jaramaz je pokazao i da "večiti" raspolažu arsenalom odličnih srpskih igrača, pred kojima je budućnost u reprezentativnom dresu. Dejan Davidovac (16 poena, tri skoka) odigrao je više nego solidnu partiju za Zvezdu, dok Zagorac (11 poena, šest skokova) i dalje traži pravi ritam, iako je pogodio dve izuzetno bitne trojke u trenucima kada se lomio rezultat.

Iskusni Novica Veličković i Vladimir Štimac pružili su ono što se od njih očekuje – borbenost i srčanost, dok je potpuno podbacio kapiten Zvezde Branko Lazić, koji je meč završio bez poena, ali i bez šuta.

Boriša Simanić i Ognjen Dobrić u ovom meču nisu dobili poverenje Dragana Šakote, dok Uroš Trifunović na drugoj strani, za nešto više od četiri minuta provedena u igri, nije stigao da pokaže kakvim raskošnim talentom raspolaže.

Partizan je bio bolji rival tokom većeg dela susreta, Zvezda odličnom igrom u poslednjoj četvrtini umalo uspela da slomi protivnika, na kraju je, nekako i najpravednije, osvajača "Žućkove levice" odlučio produžetak.

Crno-beli su pod vođstvom Andree Trinkijerija stasali u tim koji ne odustaje, koji se bori do poslednjeg momenta i neretko stiže do pobeda u samim završnicama (kao protiv Cedevite, Bolonje, Budućnosti...).

Karakter i pobednički mentalitet najveća snaga Partizana

Kao što je rekao italijanski stručnjak posle meča, crno-beli jednostavno nisu želeli da izgube, nisu hteli da idu kući bez trofeja u svojim rukama.

Partizan je pokazao karakter i pobednički mentalitet, dve stvari koje su u sportu često mnogo važnije nego tehnika, taktika i fizička priprema zajedno. Crno-beli su našli put iz bezizlazne situacije i na svoju stranu vodenice naveli vodu iz koje su jedva isplivali.

Zvezda je odigrala kao tokom cele sezone – nestabilno i pomalo neodgovorno u odlučujućim trenucima meča. Tokom većeg dela susreta bila je u podređenom položaju, ali, kada je upalila motore, pobeda je bila nadohvat ruke.

Međutim, ponovo je usledio pad u poslednjih 17 sekundi. Zvezda je, poput Mege u polufinalu protiv crveno-belih, praktično sama vratila protivnika u život, što ekipa kvaliteta Partizana ume i mora da iskoristi.

Crno-beli su tako osvojili drugi trofej u sezoni. Osvajanjem ABA Superkupa Partizan je na početku sezone nagovestio da će ove biti ozbiljan konkurent favorizovanim ekipama iz regiona, dok je odbranom "Žućkove levice" poslao jasnu poruku da se tim nalazi u uzlaznoj putanji.

Partizan je osvojio dva trofeja, tri kola pre kraja ABA lige nalazi se na prvom mestu na tabeli, dok im u Evrokupu nedostaje pobeda nad Trentom kako bi obezbedili prednost domaćeg terena sve do eventualnog finala.

Svi ti rezultati i uspesi svakako nisu slučajni...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво