Veštačka inteligencija uskoro u borbi protiv lažnih vesti

Lažne vesti su i ove godine jedan od pojmova savremenog čovečanstva koji je najviše pominjan, odmah posle pojma koronavirus. I nije više dovoljno samo zaposliti nekoga da proverava podatke i činjenice, posebni programi imaju posao da razdvoje objektivan novinarski članak od širenja lažnih vesti i propagande.

Svesni smo činjenice da smo pretrpani svakojakim sadržajima na internetu – od objava na društvenim mrežama, pa sve do vesti i članaka na portalima.

Među tolikom količinom informacija, nažalost, često nailazimo i na tzv. lažne vesti (fake news), fenomen koji je doživeo ekspanziju poslednjih nekoliko godina i koji ozbiljno utiče na naše rasuđivanje i naš stav prema aktuelnim događajima u zemlji i svetu.

Srećom, uskoro će nam veštačka inteligencija pomoći u borbi protiv ove pretnje. Programeri iz kompanije „Bajpartizan pres“ (Bipartisan press) objavili su da su kreirali algoritam koji pomoću veštačke inteligencije može da otkrije da li je tekst lažna vest ili objektivan pogled na događaj.

Ovaj alat je postao neophodan budući da se na prvi pogled u neutralnim tekstovima koji obrađuju političke teme, vrlo vešto krije agitovanje na jednu stranu, a da čitalac na prvo čitanje to ni ne primeti.  

Koristeći tehnologije kao što su Bert i XL Net, ovaj algoritam analizira članak i kao rezultat prikazuje na skali od -1 do 1 na koju stranu političkog spektra naginje tekst.

Ako propagira na leve, odnosno liberalne opcije rezultat će biti negativan broj, dok pozitivni skor označava desnu, tj. konzervativnu opciju.

Iz „Bajpartizan presa“ najavili su da će njihovo otkriće biti dostupno čitaocima kao ekstenzija za Hrom i da će se pojaviti u toku godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво