Podgorička gimnazija obeležila 113. rođendan 1Foto: Vlada Crne Gore

Podgorička gimnazija „Slobodan Škerović“ jedna od najuglednijih prosvetno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori prigodnom svečanošću obečežila je danas Dan škole povodom 18. februara 1903. godine kada je ukazom kneza Nikole u Podgorici otvorena Niža državna gimnazija.

Ministar prosvete Damir Šehović na svečanosti je istakao da gimnazija u Podgorici nije samo odlična škola, iako to svakako jeste, i da to nije jedna od najvažnijih karakteristika, niti jedna od najlepših građevina koja je nedavno rekonstruisana, već mesto koje inspiriše, srce Podgorice.

I za direktorku gimnazije  koju sada pohađa dve hiljade učenika, Zoju Bojanić Lalović gimnazija „Slobodan Škerović“ je najlepši simbol Podgorice.

Pored ministra Šehoviča na obeležavanju 113. godina rada škole prisustvovali su predsednik Skupštine Ivan Brajović, ministri javne uprave, sporta i mladih, zdravlja, predstavnici opštine Podgorica, diplomatskog kora, bivši i sadašnji učenici. Umetnički program pod nazivom „Poezija-jezik vječnosti“ izveli su učenici škole, a osim čitanja poezije program se sastojao i iz muzičkog dela.

Inače, tokom svog  višedecenijskog rada podgorička gimnazija smatrana je jednom od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji, a po nekim dokumentima u periodu od 1920. do 1941. godine smatrala se za jednu od najuglednijih u tadašnjoj Jugoslaviji. I u posleratnom periodu pa sve do današnjih dana gimnazija u Podgorici važi za jednu od najperstižnijih u Crnoj Gori pa i šire.

Naziv „Slobodan Škerović“ škola nosi od 1960. godine po revolucionaru Slobodanu Škeroviću, a znimljivo je da je sadašnja zgrada koja je izgrađena 1930. godine jedna od retkih građevina u Podgorici koja je „preživela“ bombardovanje Podgorice od strane saveznika u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari