Linkovi

Blumbergu naglo porasla popularnost, prvi put učestvuje u debati


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na skupu u Hjustonu 13. februar 2020 (Foto: AP)
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na skupu u Hjustonu 13. februar 2020 (Foto: AP)

Najmanje šestoro kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovaće u sredu u jednoj od ključnih debati u Nevadi, tri dana uoči unutarstranačkih izbora u toj američkoj saveznoj državi.

Kokusi, koji će u Nevadi biti održani u subotu 22. februara, treći su izbori u procesu donošenja odluke o predsedničkom kandidatu demokrata koji će biti rival aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu na izborima 3. novembra.

U devetoj debati demokrata prvi put će učestvovati milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je prema novoj anketi NPR-a, PBS-a i instituta Marist izbio na drugo mesto sa podrškom od 19 odsto.

Prema istom istraživanju javnog mnjenja, senator Sanders je na prvom mestu sa 31 odsto podrške, a bivši potpredsednik SAD Džo Bajden na trećem sa 15 odsto.

Blumberg je već uložio stotine miliona dolara u svoju predizbornu kampanju, a tokom debate će se verovatno suočiti sa brojnim pitanjima o kontroverznim i kako mnogi smatraju diskriminatornim policijskim merama za koje se zalagao dok je bio gradonačelnik Njujorka. Blumberga mnogi optužuju i za navodnu šovinističku politiku u njegovoj kompaniji.

"Ima mnogo toga o čemu bi trebalo razgovovarati sa Majklom Blumbergom", rekao je Bajden.

Blumberg nije bio na blasačkom listiću u Ajovi i Nju Hempširu, a ne učestvuje ni na izborima u Nevadi i Južnoj Karolini. Međutim, nada se da će početi da osvaja delegate 3. marta kada će se o predsedničkom kandidatu demokrata izjašnjavati birači u 14 saveznih država.

Prethodno je u Ajovi bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž odneo tesnu pobedu nad senatorom Sandersom, koji je pak osvojio najviše glasova u Nju Hempširu.

Najmanje petoro kandidata kvalifikovalo se za debatu u sredu: Bajden, senatori Berni Sanders, Elizabet Voren i Ejmi Klobučar i Pit Butidžidž.

Voren i Sanders optužuju Blumberga da pokušava da kupi izbore. Bivši gradonačelnik Njujorka na to odgovara da poštuje pravila, a nudi i da finansira napore demokrata da poraze Trampa, čak i ako ne osvoji predsedničku nominaciju.

XS
SM
MD
LG