Na jubilarnoj "Pršutijadi" u Mačkatu okupilo se oko 10.000 posetilaca 1Foto: Danas

U porti crkve Svetog Ilije u zlatiborskom selu Mačkatu je održan dvadeseti Sajam suvomesnatih proizvoda. Ta turistička, privredna i etnografska manifestacija je okupila 21 proizvođača sa područja Čajetine i Užica.

Sajam, koji je je trajao tri dana, posetilo je oko 10.000 ljudi, a nekima od njih su pripale vredne robne nagrade

Dodelom nagrada najboljim proizvođačima i nastupom trubača i kulturno-umetničkog društva iz Krive Reke sa Kosova i Metohije, uveličan je ovaj skup. Zlatna medalja za goveđu pršutu je pripala Mitru Mariću iz Mačkata.

– Najvažnije je kvalitetno domaće juneće meso, čist vazduh i dobro bukovo drvo za sušenje mesa, kazao je Marić i naveo da mu u proizvodnji, koju je nasledio od oca, dede i pradede, pomaže supruga Višnja i ostali članovi porodice.

Radomir Šopalović je nagrađen za najkvalitetniju svinjsku pršutu, Ružici Stojanović je pripala nagrada za najkvalitetniju kobasicu, Dragoljubu Šopaloviću za slaninu, a Dušanu Stojanoviću za ovčju stelju. O nagradama su odlučivali stručnjaci iz beogradskog Jugoinspekta, a Obradu Šopaloviću iz Mačkata je uručeno posebno priznanje za doprinos osnivanju i razvoju te manifestacije.

Zahvalivši se proizvođačima što „čuvaju tradiciju proizvodnje dobre pršute i time pronose slavu Čajetine, Zlatibora i Srbije“, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je izrazio očekivanje da će konačno biti zaštićeno geografsko poreklo zlatiborskih suvomesnatih proizvoda.

– Moramo proizvođačima olakšati proizvodnju i pomoći im da je modernizuju, jer je važno da negujemo našu kulturu i tradiciju i van Beograda, poručio je, između ostalog Stamatović.

Organizatori su bili Udruženje poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja, Zlatiborski eko-agrar, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina, Crkvena opština Mačkat, uz pokroviteljstvo Opštine Čajetina i podršku NLB banke.

Povoljne sajamske cene

Na sajmu, goveđa pršuta je koštala od 1.800 do 2.000, svinjska od 1.000 do 1.200, ovčja stelja 1.000, slanina od 800 do 1.000, kobasica 900, čvarci od 900 do 1.200 dinara, kulen 900, a suva rebra 800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari