Hodočasnici iz Beograda stigli u Pljevlja: Dočekalo ih više hiljada građana (FOTO+VIDEO)

NovostiOnline/M.D.

18. 02. 2020. u 23:10

Oni će noćiti u Pljevljima a ujutru, nakon molitve u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja, nastavljaju put prema Podgorici gde će se 23. februara pridružiti litiji u tom gradu

Ходочасници из Београда стигли у Пљевља: Дочекало их више хиљада грађана (ФОТО+ВИДЕО)

ULAZAK hodočasnika u Pljevlja/Foto: M.Drobnjak

PLjEVLjA - Hodočasnici koji su krenuli pešice iz Beograda i zaputili se prema Podgorici da se pridruže litijama kojima se brane svetinje u Crnoj Gori, došli su večeras u Pljevlja.

Njih je na ulazu u grad i ispred crkve Svete Petke dočekalo više hiljada Pljevljaka.


Oni će noćiti u Pljevljima a ujutru, nakon molitve u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja, nastavljaju put prema Podgorici gde će se 23. februara pridružiti litiji u tom gradu.


Nekoliko stotina Pljevljaka, a među njima bilo je Beranaca i Bjelopoljaca, danas su dočekali hodočasnike na graničnom prelazu Ranče i sa njima peške došli do grada pod Golubinjom dajući im tako podršku da istraju na svom putu.


-U Srbiji smo imali veličanstvene dočeke, narod je masovno izlazuio na ulice, ali ovo večeras je sva naša očekivanja premašilo. Mi smo znali da ćemo u Pljevljima imati jedan od najboljih dočeka ali ste Vi nas iznenadili i ubedili da ste upravo ono što nam naši stari pričaju, da su Pljevljaci najčasniji i jedni od najvećih Srba, među velikim Srbima.Čas nam je da hodamo kroz Vaš grad.Daće Bog da opert dođemo, daće Bog da se odbranimo i da urazumimo našu braću i sestre koji su protiv nas.


Da im Bog da snage da shvate da mi njih volimo da smo mi jedno i da treba da se borimo zajedno za pravdu a ne jedni protiv drugih. Ovo je za mene, od večeras, jedan od najdražih gradova ako ne najdraži-klazao je Ognjen Maraš istakavši da mu je čast što može da brani istoriju, svoje pretke „ali me jedino boli što to branim od naše braće od naših sestara koji su zalutali i koji više ne znaju šta rade“.



Miroslav Antić (51) iz Zemuna prenio je pozdrave od braće iz Srbije.


-Boli me ova nepravda, 800 godina našeg hrišćanstva neko sada da uzima.Uz put gledam mnogo naše dece, mnogo naših sinova, ne smemo da ih ostavimo bez ove naše istorije. Prenosimo pozdrave iz Srbije naroda koji nam je uz put govorio da pozdravimo braću u Crnoj Gori-kazao je, kroz suze, okupljenima Antić uputivši poziv da se ne daju svetinje, jer kako kaže, ako damo svetinje dali smo im sve.


Goran Pajović poručio je da trba da budu svi istrajni u odbrani svetinja i da što masovnije izlaze na litije dok se god ne odbrane svetinje.


- Mislim da je ovo jedno veliko vaskrsenje Crne Gore-kazao je Pajović.


Ognjen Maraš (27) iz Zete, Miloš Ajković (26), takođe iz Crne Gore, Aleksandar Babić (40) iz Prijepolja i Miroslav Antić (51) iz Zemuna krenuli su iz Beograda, ispred hrama Svetog Save, a pridružila su im se još dva Podgoričanina, Kristijan Kojičić i Goran Pajović..




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)