Proteklih godina brojni italijanski gradovi, od Sicilije na jugu do Alpa na severu, nudili su kupovinu kuća za 1 evro u nadi da će privući mlade stanovnike koji će oživeti njihovu zajednicu. Međutim, grad Teora odlučio se za drugačiju taktiku.

Slikoviti gradić na jugu zemlje ponudio je da dve godine plaća stanarinu novim doseljenicima kako bi povećao broj stanovnika.

Za ovakav pristup lokalne vlasti su se odlučile jer, kako tvrde, čuvene kuće za jedan evro uglavnom su kupovali ljudi koji su ih pretvarali u vikendice, bez namere da se trajno dosele u ta mesta.

Novopridošli će u Teori dobijati 150 evra mesečno kako bi podmirili troškove najama stana na dve godine, ali postoji i druga opcija. Oni koji tako požele, moći će da dobiju 5.000 evra za kupovinu imanja.

Ove pogodnosti imaju i dva obavezna uslova - svi koji od grada dobiju novac moraju da se obavežu da će u njemu živeti najmanje tri godine. Takođe, Teora je najviše zainteresovana za privlačenje porodica, pa mogu da konkurišu samo oni koji već imaju jedno dete.

- Ne verujem u prodaju kuća za jedan evro jer to ne podstiče ljude da ostanu u gradu. Oni tu dolaze samo na letovanje, a to nije rešenje. Jedino ako ostanu tu da žive i upišu decu u lokalnu školu, gradu će udahnuti novi život - rekao je gradonačelnik Teore Stefano Farina za Si-En-En.

Nekada idiličan gradić nikada se nije oporavio od razornog zemljotresa 1980. godine i spao je na samo 1.500 stanovnika.

Svake godine se u ovom mestu rode samo dve bebe, dok smrtnih slučajeva bude oko 20, uglavnom od starosti.

Sa gradskim doprinosom, novopridošli neće moći da iznajme nekretninu sasvim besplatno, ali će je plaćati daleko jeftinije. Stanovi se u ovom gradu iznajmljuju za oko 200 evra, što znači da bi učesnici akcije plaćali samo 50 evra mesečno.

Iako je veći deo kulturnog i istorijskog nasleđa grada oštećen ili uništen tokom zemljotresa, i dalje postoje amfiteatar, fontane, vodenica i crkva sa oltarom na otvorenom.

  • Izvor:
  • Noizz.rs