Sviće zora postala nezvanična himna litija: Frontmen Beogradskog sindikata objašnjava gde je i kako nastala pesma (VIDEO)

Tanjug

19. 02. 2020. u 11:04

Reperi pesmu napisali u znak zahvalnosti "braći i sestrama iz Crne Gore jer su pokazali kako se ljubavlju i slogom brane vera, nasleđe i ljudsko dostojanstvo"

Свиће зора постала незванична химна литија: Фронтмен Београдског синдиката објашњава где је и како настала песма (ВИДЕО)

Foto: Printscreen YouTube

BEOGRAD - Nas tek čeka borba, neizvesnog ishoda, nema drugog izbora, u odbranu svetinja milom, silom primoran - reči su nove pesme grupe Beogradski sindikat pod nazivom "Sviće zora", posvećene litijama protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, a koja je prema rečima frontmena Feđe Dimovića sada postala nezvanična himna.


Duge kolone za odbranu srpskih svetinja formiraju se dva puta nedeljno, a reperi, poznati po angažovanim tekstovima, ovoga puta pesmu su napisali, kako je objasnio Dimović, u znak zahvalnosti "braći i sestrama iz Crne Gore jer su pokazali kako se ljubavlju i slogom brane vera, nasleđe i ljudsko dostojanstvo.


Nastanku teksta "Sviće zora" prethodio je, kako kaže, odlazak u Podgoricu i prisustvovanje Beogradskog sindikata liturgiji na Bogojavljenje, a nakon toga litiji koja je išla do Morače, gde se plivalo za Časni krst.


"Mi smo tu imali nastup uz blagoslov mitropolita Amfilohija i izveli smo pesmu "Dogodine u Prizrenu". Taj događaj ostavio je na nas neverovatan utisak, te se "Sviće zora" nekako sama napisala po povrtaku u Beograd", priča Dimović.



Tekst je, dodaje, proistekao iz potrebe da daju mali doprinos "velikoj i iskrenoj borbi našeg naroda."


Po objavljivanju pesme, uz koju su napisali da je nastala "sa željom da se u podvigu sjedinimo sa našim slavnim precima, a u okviru Nedelje o bludnom sinu, da se podsetimo da su pokajanje i praštanje jedini put ka zajedničkom spasenju", stizalo im je mnoštvo poruka zahvalnosti.





"Te iskrene emocije koje su nam mnogi uzvratili ispunile su nam srce. Rekli su nam da je pesma puštana na litijama i da je ona postala nezvanična himna. To nam mnogo znači jer smo želeli da pružimo podršku kao grupa iz Beograda, ali i da pozovemo i ostale Beograđane da se priključe", objašnjava Dimović i zaključuje da je njegov cilj da pokaže da muzika i umetnost ne postoje samo zbog zabave već da i dalje imaju moć da pokrenu i podrže prave vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

viljuska

19.02.2020. 14:07

Meni nije uopste jasno zasto se Srbi iz Srbije zapazu za te "Crnogorce" , kod su znali da se odcepe neka ih sad, ja bi im uveo da ne mogu ovde da se lece i skoluju kao do sad, a crkva lagano koristi narod za svoje interese.

strasno

22.02.2020. 18:03

@viljuska - Odvojio ih je Milo sa sakom siptara i ustasa, i naravno podmicenog dela Srba... Narod je prevaren kao obicno i gospodin Djuka 30 godina na vlast zajasio... E sada je vreme da se narod probudi i skine ustasu sa vlasti!

Grof

22.02.2020. 19:34

Nemas ti pojma o zivotu viljuska, te crkve u brdima su moje a mislim i tvoje i ako ih se odreknemo postat ce Aljbinove i Jurine