Nema više marihuane za turiste! Amsterdam ZABRANJUJE turističkim grupama obilazak prozora ulica Crvene četvrti, ali i zadržavanje na osetljivim mestima (VIDEO)

NovostiOnline

19. 02. 2020. u 13:57

Od 1. aprila 2020. godine nove mere uvode regulaciju grupnih obilazaka ovog područja

Нема више марихуане за туристе! Амстердам ЗАБРАЊУЈЕ туристичким групама обилазак прозора улица Црвене четврти, али и задржавање на осетљивим местима (ВИДЕО)
AMSTERDAM razmatra uvođenje zabrane prodaje marihuane za turiste u kafićima, istovremeno istražujući nove načine kako da uravnoteži kvalitet života meštana sa potrebama turista.

Ovaj korak je usledio nakon sprovedenog istraživanja, koje je naručila gradonačelnica Femke Halsema, u kojem se više od polovine mladih turista izjasnilo da su se odlučili za posetu holandskom glavnom gradu jer su hteli da iskuse doživljaj koji pružaju kafići u kojima se prodaje kanabis.

Cilj istraživanja je bio otkriti najpopularnije razloge turističkih poseta i "da li bi turisti i dalje hteli da posete Amsterdam ako bi se dostupnost jednog ili više od tih faktora smanjila ili nestala".

Naime, Amsterdam poslednjih godina pokušava da reši problem prekomernog turizma, jer se grad našao pred izazovom velikog talasa posetilaca i turista koji se loše ponašaju.

Oko 57% anketiranih je reklo da su kafići s kanabisom važan razlog dolaska u Amsterdam, preko 30% ispitanika bi dolazilo ređe ako ih ne bi mogli posećivati, a 11% ne bi uopšte više dolazilo.

Transformacija Amsterdama

U istraživanju koje je sprovedeno u avgustu 2019. anketirano je 1100 stranih turista od 18 do 35 godina koji su bili u poseti amsterdamskoj Crvenoj četvrti, području grada koje je u fokusu najnovijih turističkih propisa u ovom gradu.

Od 1. aprila 2020. godine nove mere uvode regulaciju grupnih obilazaka ovog područja, zabranjujući turističkim grupama obilazak prozora ulica Crvene četvrti posle 22 časa, a zabranjeno je i zadržavanje na "osetljivim" mestima kao što su uski mostovi.

Svi vodiči koji prekrše pravila mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu od 190 eura.

Anketa gradonačelnice je takođe ispitivala strane posetioce da li bi platili ulaznicu za obilazak De Wallen područja - srednjovjekovnom gradskom jezgru, čiji je deo Crvena četvrt. Na to pitanje 32% ispitanika je izjavilo da bi prestali dolaziti, a njih 44% bi grad posećivali ređe.

Međutim, anketa je pokazala da gradski kafići više privlače strane turiste od Crvene četvrti.

Samo 1% ispitanika navelo je da su prozori s prostitutkama glavni razlog za njihovu posetu. U međuvremenu, 72% je izjavilo da su posetili kafiće tokom svog boravka u Amsterdamu.

Kontrola turizma

Novinarka Isabela Geretsen odrasla je u Amsterdamu i iz prve ruke videla uticaj masovnog turizma na grad.

"Razumljivo je da stanovnici Amsterdama žele da sačuvaju svoj istorijski centar, a takođe neometano živesvoj svakodnevni život bez konstantnog suočavanja s neotesanim turistima", kaže novinarka za CNN travel.

Ograničavanje konzumacije kanabisa turistima je "poslednja u nizu mera kojima je cilj očuvanje statusa grada kao centra kulture, a ne tematskog parka za 'marihuana turiste'", kaže Gerretsen.




Izvor: cnn.com



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije