Da li će kompanije bliske vlastima ići na sud zbog LED rasvete?

BEOGRAD-LESKOVAC

Dokumenti o javnoj nabavci za uvođenje LED osvetljenja u Negotinu nagoveštavaju mogućnost da ovi sporni poslovi, koje većinom dobijaju kompanije povezane sa srpskim i mađarskim vlastima, završe pred organima Srbije i Evropske unije.

Opština Negotin raspisala je u julu 2019. godine javnu nabavku za izbor privatnog partnera za vršenje usluge rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Neimenovani potencijalni ponuđač osporio je uslove na tenderu Opštine Negotin i požalio se da najveći broj ovih poslova u Srbiji dobijaju firme ESCO Elios, U light Kft, Resalta i Keep Light, za koje je BIRN otkrio da su povezane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Mi ostali dolazimo do zaključka da nešto ipak nije u redu i da je sve ovo daleko od slobodne i fer tržišne utakmice koju navodite“, navodi se u memorandumu o pitanjima koje je potencijalni ponuđač poslao Opštini Negotin.

PONUĐAČ, ČIJE IME SE NE OTKRIVA U DOKUMENTIMA, NAVEO JE DA SE TRENUTNO „PRIPREMA MATERIJAL O SPROVOĐENJU JAVNIH NABAVKI ZA MODERNIZACIJU JAVNOG OSVETLJENJA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE O KOM ĆE BITI UPOZNATI MEDIJI U SRBIJI I INOSTRANSTVU A NAJVEROVATNIJE I SUDSKI ORGANI RS I EU“.

U odgovoru na poduže pitanje ponuđača, koji je Opština objavila 31. januara, navodi se samo da će naručilac „izvršiti izmenu konkursne dokumentacije“, što sugeriše da su žalbe potencijalnog ponuđača uvažene.

Međutim, manje od dve sedmice kasnije zaustavljene su aktivnosti u postupku javne nabavke zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, vidi se iz obaveštenja od 12. februara ove godine.

Ugradnja LED svetiljki u gradovima i opštinama širom Srbije postala je unosan posao za firme bliske  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, o čemu su pisali BIRN i mađarski portal Direkt36.

Među ovim firmama su Južna Bačka, Keep Light i Somborelektro, slovenačka firma Resalta čiji je suvlasnik investicioni fond na čijem je čelu nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić, kao i mađarski Elios i U Light Kft.

BIRN je u decembru 2019. objavio da su te firme u različitim kombinacijama dobile 22 od 24 ugovora ukupne vrednosti skoro 50 miliona evra za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije.

Južna Bačka godinama unazad zarađuje na desetine miliona evra u poslovima sa državom, a njen vlasnik Dragoljub Zbiljić bio je garant za kredit koji je SNS podigao 2012. godine za potrebe izborne kampanje.

Kompanija Keep Light postala je poznata 2016. godine kada je portal Pištaljka.rs objavio da je dobila posao kupovine i isporuke svetlećih elemenata u Beogradu na nameštenom tenderu.

U decembru prošle godine Keep Light je dobio još jedan ugovor za uvođenje LED osvetljenja, i to u Leskovcu za 105 miliona dinara.

Izvor: Nova ekonomija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare