Rod Blagojević dao prvu izjavu posle oslobađanja, zahvalio se Trampu na oslobađanju 1Foto: Beta/ AP Photo/Paul Beaty)

Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević obratio se danas prvi put medijima od kako mu je predsednik SAD Donald Tramp smanjio zatvorsku kaznu zbog korupcije, i odgovarao na pitanja o budućim planovima i krivičnom delovanju koje ga je dovelo do zatvora.

Blagojević je govorio ispred svog porodičnog doma u Čikagu. Na velikom natpisu na kući stajala je poruka „Hvala gospodine predsedniče“.

„Želimo da izrazimo našu duboku i večnu zahvalnost predsedniku Trampu. On nije morao ovo da uradi. Ovo je čin dobrote“, rekao je Blagojević ispred svoje kuće.

Šezdesettrogodišnji Blagojević izašao je iz saveznog zatvora u Koloradu juče pošto je odslužio osam godina od 14-ogodišnje zatvorske kazne zbog političke korupcije, samo nekoliko sati pošto je Tramp preinačio njegovu kaznu.

„Ja sam Trampokrata. Da mogu da glasam, glasao bih za njega“, rekao je Blagojević.

On je osuđen za korupciju u decembru 2011. godine, nekoliko meseci pošto je učestvovao u Trampovom rijaliti programu „Slavni šegrt“.

Osuđen je po više tačaka optužnice, uključujući pokušaj da proda mesto savezne države Ilinois u Senatu, upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD, i laganje Federalnom istražnom birou.

Blagojević je 2018. godine iskoristio poslednju priliku da traži smanjenje kazne, ali mu sud nije izašao u susret.

Kako navodi AP on je politički radioaktivan od kada je uhapšen i nije jasno ko bi bio spreman da mu ponudi posao ili neku vodeću ulogu u nekoj organizaciji ili pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari