Аргентински политичар који је подржао литије: Одрастао уз гусле, гради цркву светог Василија

© Фото : Марко КовачевићЛитија у Никшићу
Литија у Никшићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Матијас Гвозденовић, први човек града Аријаса у Аргентини, који је недавно писмом подржао одбрану светиња у Црној Гори, каже да слави Аранђеловдан, одрастао је уз дедине гусларске песме о краљу Николи, краљу Александру, Црној Гори, Косову...

„Написао сам писмо јер је ситуација око Закона о слободи вероисповести у Црној Гори забрињавајућа и није само локално питање. Оно је од највећег интереса, посебно за православне вернике широм света“, рекао је за „Новости“ Матијас Пабло Гвозденовић.

Писмо подршке које је упутио народу и клиру Српске православне цркве у Црној Гори оставило је велики утисак на вернике широм региона. Било је много и оних који нису крили сузе на стихове из писма, који су исписани на споменику његовог прадеде Мила: „Ко слободу српску чува/ од кад Лазар славно паде/ Црногорац, а ко други/ он је само чуват знаде“.

„Деда никада није делио црногорско од српског. Моја породица је и у Аргентини чувала традицију. Одмалена сам слушао како певају док деда свира уз гусле песме о краљу Николи, краљу Александру, Црној Гори, Косову... Деда Јован ми је показивао црногорски грб и објашњавао значење четири оцила. Причао ми је и да је његов отац Мило одлучио да се врати у домовину и да као добровољац учествује у њеној одбрани у балканским ратовима и Првом светском рату због велике љубави коју је осећао према својој вери и коренима. За то је и добио два одликовања“, испричао је Гвозденовић.

Додао је да су се његови преци доселили у Аргентину уочи Првог светског рата, деда му је рођен у Глухом Долу у Црмници, а бака у Боки Которској. Гвозденовић наводи да у аргентинској провинцији Кордоба има Црногораца, али су им окупљања везана једино за цркву.

„Уз Божју помоћ, ове године, са владиком Кирилом и нашим парохом, оцем Миленком почећемо изградњу цркве Светог Василија Острошког у близини Аријаса. Општина нам је већ донирала локацију“, каже Гвозденовић.

Одгајан у духу православне вере и традиције својих предака, каже да је од детињства маштао да дође у Црну Гору и Србију, а Црну Гору је већ посетио.

„Тада су нас примили митрополит Амфилохије и високо свештенство Српске православне цркве. Посетили смо кућу мог деде Јована у Глухом Долу, Цетињски манастир, Острог, Храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Боку Которску“, испричао је Гвозденовић и додаје да се осећао „као да се поново родио када је крочио у Црну Гору“.

„Желим и да дођем у Београд и да посетим Косово и Метохију“, каже Гвозденовић и додаје да је „мајци обећао да ће једног дана бити председник Аргентине“.

Када је Мило видео крст светог Василија, израз лица му се променио

Градоначелник Аријаса присуствовао је обележавању деценије независности Црне Горе и тада је упознао Мила Ђукановића.

„Моја очекивања о њему разбила су се чим сам га упознао. Поздравили смо се пријатељски, али када сам му показао крст Светог Василија који ми је поклонио митропoлит Амфилохије, израз на његовом лицу се потпуно променио. То никад нећу заборавити. Зато ме и није зачудило све ово што се данас дешава у Црној Гори“, каже Гвозденовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала