Haradinaj: Prava SPC treba da budu u skladu sa Ustavom Kosova 1Foto: Beta/AP Photo/Michael Corder

Odluka o ukidanju takse i kamufliranje sa reciprocitetom vraća Kosovo u potrošeni proces dijaloga i predstavlja repozicioniranje Kosova u odnosu na stav koji je zaustavio podelu i približio ga pravcu velikog finala, osiguravajući njegovu aktivnu ulogu i primarnu ulogu SAD i njihove garancije, saopštila je Alijansa za budućnost Kosova (ABK).

Alijansa dodaje da Kosovo mora da postigne konačni sporazum o međusobnom priznavanju u postojecćim granicama sa Srbijom, sa već definisanim pozicijama, a da Zajednica srpskih opština bude formirana samo u skladu sa kosovskim ustavom.

ABK, kojom rukovodi bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, navodi da prava Srpske pravoslavne crkve treba da budu u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima koji garantuju pravni status prema nacrtu zakona o verskim slobodama.

Alijansa za budućnost Kosova navodi da treba obezbediti kontinuitet proširenih prava srpske zajednice, u skladu sa smernicama Ahtisarijevog plana već ugrađenim u Ustav Kosova, priznavajući afirmativna prava srpske zajednice u lokalnoj samoupravi, centralnu institucionalnu zastupljenost i afirmativna prava u javnim finansijama, obrazovanju, bezbednosti, religiji i jeziku.

Prema ABK, Kosovo danas ima na raspolaganju i četvrti element kao ponudu, a to je kosovsko tržište, za koje navode da je sada zaštićeno taksom od 100 odsto.

“Ova taksa treba da se ponudi samo u zamenu za konačni sporazum o međusobnom priznavanju u postojećim granicama između Kosova i Srbije, a ne za povratak dijalogu bez roka i okvira koji smo već prevazišli”, poručuju iz ABK.

Stavovi o drugim otvorenim pitanjima sa Srbijom, kao što su ratni zločini, reparacije, nestali, nasledstvo i druga pitanja sadržana u “Velikoj knjizi”, lako su dostupna i lako raspoloživa.

Te pozicije trebalo bi da budu konačne kao deo ukupne ponude za međusobno priznavanje, smatraju u toj stranci, prenosi Kosovo Onlajn. U tim stavovima spremni smo da podržimo i doprinesemo.

U suprotnom, u skladu sa državnim interesima, mi ćemo držati odgovornim svakoga za posledice po državu, upozorili su iz ABK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari