Lideri opozicije: Nećemo priznati vlast nakon lažnih izbora 1Foto: Pressek.rs

Bojkotovaćemo predstojeće izbore na svim nivoima, a vlast izabranu na lažnim i unapred pokradenim izborima, nećemo da priznamo.

To je poručeno sinoć sa Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde je organizovana prva bojkot konvencija stranaka Saveza za Srbiju (SZS), pokreta i udruženja građana koji su doneli odluku o neizlasku na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore i na kojem su lideri i funkcioneri opozicije pozvali građane Šumadije i Srbije da, krajem aprila, ne izlaze na birališta.

Skup na Đačkom trgu, na kojem se pobunjeni Kragujevčani koji protestuju protiv režima Aleksandra Vučića i gradske vlasti okupljaju već više od godinu dana, okončan je šetnjom, od Prve kragujevačke gimnazije do zgrade Gradske uprave, u kojoj su, sa nekoliko hiljada žitelja šumadijske i prve srpske prestonice, demonstrirali i lideri opozicije: Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Sergej Trifunović, Boško Obradović i drugi i tokom koje se orilo “Vučiću lopove” i “Izađite napolje”.

Prethodno, na Đačkom trgu je naglašeno da stranke koje su odlučile da ne izađu na pred stojeće izbore, „imaju nultu toleranciju za političke kalkulante, šibicare i parazite“.

– Bojkot svuda, i u Republici i u pokrajini i na lokalu. Svi smo isti. Nema građana drugog reda. Građani Srbije zaslužuju normalan život i izborićemo se za to bojkotom na svim niovima, rekao je večeras kod Prve kragujevačke i najstarije gimnazije u Srbiji potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović poručio je Kragujevčanima da je srpska opozicija ujedinjenija nego što je ikada bila do sada.

– Pre petnaestak dana prihvatili smo Deklaraciju srpske opozicije. Srpska opozicija svaku vlast koja bude formirana nakon ovih lažnih izbora neće priznati i njeno formiranje smatraćemo kršenjem ustavnog poretka. Protiv takve vlasti borićemo se svim raspoloživim sredstvima građanske neposlušnosti dok ne obezbedimo fer i poštene izbore – kazao  je Veselinović.

Lider Dveri Boško Obradović kazao je da opozicija neće „učestvovati u rialiti šouu Maje i Marijana“, aludirajući na Skupštinu Srbije, nazvavši pri tom opoziciju koja ne bojkotuje „opoziciona zvonca“.

– Kragujevac je prvi grad u kome se održava konvencija bojkota. Ovo nije grad Nikolića, ovo je grad velikih i važnih ljudi. Sve nas je osramotio Tomislav Nikolić. Ali to ne znači da Šumadija neće iznedriti sinove koji će pokazati državotvorni karakter, rekao je Obradović.

Sonja Pavlović iz Građanske platforme ustvrdila je da građani Kragujevca i Srbije “neće imitaciju Skupštine ni institucija”.

– Da li je Šumadija namerno odsečena od Srbije. Da li je čuvaju za Tomu Nikolića i njegovo jato iz Bajčetine – zapitala se Pavlović.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je da „zakon mora da važi za sve“, a prvi korak na tom putu je „borba za slobodne i poštene izbore“.

– Mi ne želimo da naše sestre ginu na naplatnim rampama, a da njihovi direktori letuju na Brionima. Ne želimo da nas predsednik reklamira kao jeftinu radnu snagu, a da on i njegovi prijatelji piju najskuplja vina na jahtama – poručila je Rakić, konstatujući da Srbija nije država već prćija naprednjačkih porodica.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov podsetio je okupljene na Đačkom trgu na afere Krušik, doktorat Siniše Malog, ali i na odlazak mladih, ustvrdivši i da je „država Srbija osumnjičena za pranje novca i finansiranje terorizma“.

– Odluka o bojkotu nije bila laka. To nije idealno, ali je bila jedino rešenje. Bojkot nije cilj sam sebi. Cilj bojkota su slobodni izbori i slobodni mediji, rekao je Samofalov, napominjući da su organizacije poput „Srbija 21“ i onih koji su „zvezde Pinka postali preko noći“ lažna opozicija.

Potpredsednica Stranke slobode i pavde Marinika Tepić je obavestila je sinoć šumadijsku i srpsku javnost  da „150 ljudi svakog dana pobegne iz Srbije, a sada treba neko da nas ubedi da se bori za budućnost naše dece“.

– Kažu da je bojkot beg sa megdana. Nije tačno, bojkot je danas pitanje časti. Bojkot znači reći ne lažima, reći ne farsi. Dajem vam reč, nećemo stati – rekla je Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kazao je da je iz budžeta potrošeno 400 miliona evra na Železaru u Smederevu da bi je predali Kinezima, a u isto vreme smanjivane su plate i penzije, a zatim se obratio onima koji još uvek nisu izašli na ulicu.

– Koliko vam puta treba da vam Vučić obeća da će vam povećati plate i penzije, a da vam ih onda skine da biste podigli guzicu i izašli na ulicu – rekao je Trifunović.

Novi protest Kragujevčana protiv režima Aleksandra Vučića i predstojećih “lažnih i unapred pokradenih izbora” zakazan  za subotu, 22. februar, kada će, ponovo, kako je najavljeno biti organizovana šetnja ulicama u centru grada.

Podsetimo, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da u borbi za promenu sistema ne može biti kompromisa i da bojkot „lažnih izbora“ mora biti totalan i bez izuzetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari