20. februar  2020. 09.11  →  23.37 | Izvor: Tanjug, RTV

Dodik pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog Đukanovića i Fronteksa

ISTOČNO SARAJEVO -

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je zbog odluke druga dva člana tog državnog tela, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, o dolasku crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u BiH i aranžmana sa Fronteksom odlučio da pokrene institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

video icon

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da sporazum sa Fronteksom u pogledu rešavanja migrantske krize podrazumeva da se bezbednosne snage EU rasporede na granice Unije, a to znači samo prema Hrvatskoj, što, kako je naveo, usložnjava pitanje koncentracije migranata i štetno je po BiH.

"Štetno je po BiH da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU, preko Bugarske, Rumunije i Grčke migranti dolaze u BiH", istakao je Dodik.

Smatra da EU ne želi da zaštiti izlazne granice iz tih zemalja, ali želi da hermetički zatvori granicu ne sa Srbijom ili Crnom Gorom, odakle dolazi najveći broj migranata, nego između BiH i Hrvatske, što je za BiH štetno i neprihvatljivo.

"Zbog tih razloga glasao sam protiv i zato ću tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske da odbije tu odluku", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Kada je reč o odluci o dolasku Mila Đukanovića, Dodik je rekao da je smatrao da njegov dolazak treba da bude odgođen, imajući u vidu probleme i poziciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a samim tim i srpskog naroda, koji je u BiH konstitutivan.

Dosledno sprovodeći zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi da odlučivanjem, Dodik je rekao da se zalagao da se ta poseta odloži, ali se s tim nisu saglasila ostala dva člana Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, kao srpskom članu Predsedništva BiH nije mu preostalo ništa drugo nego da glasa protiv i pokrene vitalni nacionalni interes.

Dodik je istakao da su te dve tačke dnevnog reda bile na prethodnoj sednici Predsedništva BiH, ali da ih je Komšić vratio na odlučivanje.

Ustavni sud treba da ima šest sudija, dva iz Republike Srpske

Dodik je izjavio danas da je stav srpskih predstavnika na nivou BiH da Ustavni sud BiH treba da ima šest sudija, dva koja dolaze iz Republike Srpske i četiri iz Federacije BiH.

"Na sastanku nije urađeno ništa tajno. Rešenja koja smo predložili mogu biti korisna za sve, pa i za Bošnjake. Ako se odmaknu od linije odbijanja, videće da i oni imaju koristi", rekao je Dodik nakon sastanka sa srpskim predstavnicima u organima BiH i dodao da se finalizuje predlog zakona o Ustavnom sudu BiH, prenosi portal RTRS .

"Vodili smo računa da taj predlog ne ugrožava interese Bošnjaka. Ukoliko sagledaju predlog, videće da je on dobar. Videli smo da Bošnjaci ne žele da sprovedu Aneks dva, i oni sami sprovode farsu. Pozivam ih da sarađuju", kazao je Dodik i dodao da ukoliko se sve to ne desi za 60 dana biće kasno za razgovore.

Kako je rekao, danas je u Istočnom Sarajevu održan radni sastanak, na kojem se dogovaralo o odlučivanju u zajedničkim institucijama.

"Predsedništvo, Savet ministara, Parlamentarna skupština, na svim ćemo mestima biti, ali nećemo donositi odluke. Što se tiče drugih odluka nivoa odlučivanja, komunikacijska, službena i ostala, sve ostaje na istom nivou", rekao je Dodik.

On je dodao da je svrha sastanka bila da se objasne i prezentuju najnovije odluke i učešće o odlučivanju, prenosi sarajevska N1 televizija.

Dodik je rekao i da je zgrada u kojoj je sada sedištem Stranke demokratske akcije (SDA) vlasništvo srpske porodice i da ta imovina nije vraćena, prenosi banjalučki portal Nezavisne .

"Tamo je sedište SDA i oni iz ovog razloga rade da bi sprečili povratak imovine Srba. Nekima je to smešno danas. Za tu kuću postoji i zahtev naslednika da se ona vrati. SDA je to zaposela i ne želi da vrati. Da ne pričamo o Baščaršiji koliko je bilo vlasnika Srba. Zato je ovde na sceni otimačina i Bošnjaci moraju da prihvate, ako nastave ovako, da ne mogu da zadrže tu zemlju", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše što je rekao "Gudbaj BiH", a da sada poziva na razgovore, Dodik je odgovorio da novinar površno sluša, ali da je on rekao da bi se to moglo desiti ako ne dođe do razgovora.

Govoreći o susretu sa ambasadorom SAD u BiH on je rekao da nije ni želeo da komentariše taj sastanak, ali da je ambasador reagovao, pa je morao i on.

Kada se radi o poseti crnogorskog predsednika Mila Đukanovića BiH, Dodik je rekao da nije vreme za dolazak Đukanovića zbog problema u Crnoj Gori.

Veštačka kriza nestaće kada nestane BiH

Dodik je izjavio da ne očekuje sankcije protiv sebe, ali i ni protiv nekih drugih predstavnika Republike Srpske.

"Vi u Sarajevu ste navikli da zovete strance da nas kažnjavaju kad nam vi ne možete ništa. Ovo je legalna odluka vlasti u RS", rekao je Dodik.

Upitan kada će prestati da proizvodi veštačke krize, Dodik je rekao da će "veštačka kriza prestati kada nestane BiH".

Nelson: Upozorio sam Dodika na potencijalne posledice

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson kaže da je Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posledice nepoštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da ih vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i "kroz nove sankcije".

Nelson tvrdi da je u sredu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

"Preneo sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posledicama. Te posledice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije", ukazao je on u intervjuu za BHT 1.

Za Dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a biće i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema evroatlantskim integracijama.

"Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rešavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno", rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim ambasadorom, koji je usledio isti dan nedugo sednice Predsedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: "Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on preti u njenoj odbrani", prenosi Radio Sarajevo.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

mika  20. 02. 2020. | 12:48
Valjda dva iz RS i dva iz Federacije. To sto su se oni ujedinili da imaju polovinu ne znaci da sada sve treba deliti na tri dela, vec na dva.
Oni nek gledaju sta ce i kako ce u svojoj polovini.
Dejan  20. 02. 2020. | 13:51
Imaju tri konstutivna naroda u BIH,a dva entiteta.Republika Srpska I Federacija BIH.Federacija je sačinjena od muslimana I hrvata.Jer su 1992 vezali zastave I ujedinili se u borbi protiv srba.Ali to niie tema nego reciprotitet ili zastupljenost svih naroda u Ustavnom Sudu po dva predstavnika is svih naroda.I zato je Dodik rekao da ih bude šest sudija iz sva tri naroda po dvoje.