Pohvale i primedbe za srpsku energetiku

Zbog klimatskih promena i zaštite životne sredine, evropska energetika je u traziciji, a Srbija kao njen deo mora da prati tu promenu, poručuju iz Evropske unije. A izveštaj Energetske zajednice o napretku Srbije u energtici za 2019. u najkraćem glasi - najviše smo napredovali u unapređenju energetske efikasnosti dok se u ostalim energtskim oblastima ne beleže veća pomeranja u odnosu na prethodnu godinu.

Energetska zajednica zadovoljna je što je Vlada Srbije usvojila Nacionalni plan emisija štetnih gasova jer je ključan za rešavanje pitanja zagađenja. Smatraju i da je gasovod " Turski tok" kroz Srbiju izvestan. A glavne zamerke ponovo su pale na račun "Srbijagasa" iako, je preduzeće razdvojilo delatnosti na distribuciju i transport.

"'Srbijagas' nije razdvojen funkcionalno. U gasnom sektoru i dalje ostaje najveći problem što nema nikakve konkurecije, da je tržište gasa potpuno monopolizirano. Ulazna tačka u Horgošu, znači gasovod iz Mađarske u Srbiju nema pristupa za druge trgovce", ukazuje Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Energtska zajednica upućuje primedbe i na adresu srpskog tržišta struje jer država i dalje određuje cenu struje za domaćistva.

"Tržište je formalno liberalizovano. Znači na papiru nema problema, ali je maloprodajna cena i dalje regulisana i daleko je ispod tržišne", dodaje Kopač.

Iz Evropske unije ocenjuju da je Srbija podigla lestvicu u energetci u skladu sa klimatskim promenama. A zbog uticaja energtskog sektora na životnu sredinu moramo se brže približavati evropskim strandardima.

"U Strategiji razvoja enrgetike Srbije do 2025. sa projekcijanma do 2030. energetska efikasnost je prepoznata kao novi energetski izvor. Očekuje se, da bi na osnovu mera energetske efikasnosti u sektoru finalne potrošnje enregije, moglo da se ostvari smanjenje emisija do 80 procenta", ističe Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Dobar primer koji u tom poslu treba slediti jeste Nemačka. Četrdeset odsto struje već dobijaju iz obnovljivih izvora a do 2038. napustiće proizvodnju struje iz uglja.

"Put ka tome nije jednostavan ali isplatiće se i svi moraju tome doprineti. Ako mi uspemo u tome i drugi će reći – da, moguće je. Ali te promene moraju imati i političu podršku", napominje An Kristin Piplica, šef privrednog odeljenja Abasade Nemačke u Beogradu.

Član Evropskog parlamenta Viola fon Kramon kaže da je EU tu da podrži Srbiju jer je, kaže, pet do 12.

"Nije dobro da zavisimo od enrgije iz nuklearnih i fosilnih goriva. Srbija još nije članica Unije ali ste deo Evrope i mi ćemo da uvedemo taksu na energiju iz uglja koja dolazi iz zemlja vašeg regiona", dodaje Fon Kramon.

Ipak, ni za Nemačku odricanje od uglja nije lak proces. Nemački privrednici kažu – možemo ga zameniti samo ako se nađe sigurna alternativa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво