Dostupni linkovi

Poništen ispit za notare na Kosovu


Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu
Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) poništila je ispit za notare koji je održan prošle godine u aprilu, za vreme vlade Ramuša Haradinaja.

Taj proces inače organizuje Ministarstvo pravde na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Abeljard Tahiri (Abelard Tahiri) iz Demokratske partije Kosova.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Hadžiu je rekla da taj proces nije bio zakonit, transparentan, ni objektivan.

„Iz tog razloga, ja kao ministarka pravde ne mogu da nastavim dalje jedan kompromitovan proces, koji je imao neregularnosti i koji je izgubio poverenje. Ne mogu da nastavim dalje sa procesom u kojem većina kandidata koja je položila ispit su partijski militanti, članovi ili prijatelji članova Komisije za notere, ili njihovi članovi porodice“, kazala je ona.

Protiv istog procesa u oktobru 2019. reagovala je i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, pozivajući odlazeću vlast da se suzdrži od imenovanja bilo kojeg notara i da taj proces treba prepustiti novoj vladi.

„Redovni i zakoniti postupak odabira i imenovanja notara je od suštinske važnosti za podsticanje poverenja koje društvo daje pojedincima koji imaju ovu odgovornu ulogu. Stoga ovaj postupak mora biti oslobođen bilo kakvih navoda o nepravilnostima, bilo istinitih ili opaženih“, stoji u reakciji EU od oktobra 2019.

Tadašnji ministar Tahiri je reagujući na izjavu EU rekao da je proces regrutacije novih notara bio „u skladu sa zakonom“.

Ministarka Hadžiu objasnila je danas da će uplaćeni novac kandidata za ispit biti vraćen kandidatima, a da će novi konkurs biti naknadno objavljen.

Pored toga, takođe je poništila Odluka o imenovanju komisije za izbor notara, što znači da su svi članovi razrešeni dužnosti, kao i članovi Komisije za polaganje ispita za notare.

XS
SM
MD
LG