VERNICI IDU I KROZ SMETOVE, ZIMA IM NE SMETA: U Beranama majke predvode litiju, do Šavnika se probijaju kroz sneg VIDEO
Foto: Facebook/Youtube Printscreen

borba za svetinje

VERNICI IDU I KROZ SMETOVE, ZIMA IM NE SMETA: U Beranama majke predvode litiju, do Šavnika se probijaju kroz sneg VIDEO

Crna Gora -

Kao i svakog četvrtka od 26. decembra prošle godine, verni narod Crne Gore se okuplja u protestnim litijama širom zemlje.

U Beranama se na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, pod sloganom "Zakleli se u Berane, životima crkvu brane", u znak protesta zbog usvajanja sporng Zakona o slobodi veroispovesti.

Uprkos hladnom vremenu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra koju su predvodile majke sa decom, noseći slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

Litije su svakog četvrtka i nedelje sve brojnije, a rekorede večeras obara i Andrijevica:

Na čelu litije koja je od Brezojevića do Murine bio je čuveni deda Gojko (72) koji je sa bolesnomnogom prepešačio 8 kilometara.

Slično je i u drugim krajevima Crne Gore. Dvojica hodočasnika su se uputila do Šavnika kroz sneg i zimu. Jasno su poručili: Ne damo svetinje!

Bjelopoljci su i danas u velikom broju, na hiljade njih, pristigli pred crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Posle zapaljenih sveća, po drevnom običaju, krenuli su u litiji, ulicama grada do crkve Svetog Nikole gde je služen moleban.

Iz jezerskih sela podno Durmitora, verni narod kreće na litiju na Žabljak.

Deca od 10 do 15 godina organizovali su protestnu litiju od Crkve Svetog Ðorđa u selu Međužvalje do Crkve na Žabljaku. Deca će prepešaciti 10 kilometara!

Narod se okupio i u Petrovcu.

Ranije tokom dana, iz Dobrilovine vernici su krenuli u molitveni hod dug 28 kilometara do Mojkovca.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track